Nvidia Quadro videokaart - speed test

We krijgen vaak de vraag wat de verschillen zijn tussen de diverse Nvidia Quadro videokaarten. Één van de uitdagingen om professionele videokaarten te vergelijken is dat er bijna geen goede benchmarksoftware is voor professionele toepassingen, zoals CAD en BIM applicaties in samenwerking met rendersoftware.

We maken daarom gebruik van een voorbeeldproject zodat u zelf kunt testen of uw huidige systeem geschikt is voor het renderen via de videokaart (GPU).

Lees ook: Wat is een goede videokaart voor CAD en BIM?

De test – Daglichtstudie renderen

Een veel voorkomende toepassing van een “rendering” is het door gespecialiseerde software op basis van de geometrie van de ruimte daglicht en kunstlicht te simuleren. Een daglichtstudie kan een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond binnenklimaat en de gebouwprestatie te verbeteren. Op basis van deze uitkomsten kunnen onderbouwde keuzes gemaakt worden voor gevelopeningen, dakoverschotten, verschillende glaskeuzes worden doorgerekend, alsook de armaturen en daglichtdimming.

Voor deze test hebben we een Revit model als basis genomen en de daglichtstudie uitgevoerd met Enscape. We hebben gekozen voor Enscape omdat deze software in real-time daglicht simulaties kan uitvoeren zonder specialistische kennis of ingewikkelde instellingen. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig een lichtpunt verplaatsen en u ziet direct in real-time het resultaat in Enscape.

U kunt dit zelf ook testen met het voorbeeld bestand. Omdat het genoemde voorbeeld moeilijk is uit te drukken in “rendertijd” hebben we voor de test een camerapad ingesteld en de daglichtsimulatie uitgevoerd. In het voorbeeld bestand staan alle settings correct ingesteld en kunt u met een druk op de knop de test zelf uitvoeren.

Tijdens het renderen van de daglichtsimulatie wordt de videokaart volledig belast. Omdat we de videokaarten willen testen en niet beperkt willen worden door bijvoorbeeld een langzame processor of een langzame SSD hebben we de test uitgevoerd op een geschikt testsysteem de HP Z4 Workstation:

HP Z4 G4 Workstation
Processor: Intel i9-7940X (14 Cores, 3.1/4.3 GHz 19,25 MB Cache)
RAM: 64 GB, DDR4-2666MHz (8 x 8 GB)
Hardeschijf: 256 GB HP Z Turbo Drive SSD

We hebben rendering verschillende malen uitgevoerd op hetzelfde workstation waarbij we voor iedere test de videokaart hebben verwisseld. Omdat dezelfde rendering op het zelfde systeem met dezelfde setting wel eens andere resultaten geeft hebben we de test met elke configuratie drie keer uitgevoerd en het gemiddelde als eindresultaat genomen.

Onderstaand de testresultaten voor de rendering van de daglichtstudie:

Nvidia Quadro RTX 4000: 4 minuut 17 seconden.
Nvidia Quadro RTX 5000: 2 minuut 55 seconden.
Nvidia Quadro RTX 6000: 2 minuut 27 seconden.
Nvidia Quadro P5000: 4 minuut 22 seconden.

Welke conclusies kunnen we aan de testresultaten verbinden?

Een toch wel opvallende conclusie is de enorme sprong in prestatie tussen de verschillende generaties Nvidia Quadro videokaarten. Een belangrijke conclusie is dat de RTX 4000 net zo snel is als de P5000, maar half zo duur. Meer rekenkracht voor minder geld met de nieuwe generatie Nvidia Quadro RTX videokaarten.

Welke videokaart voor u het meest geschikt is hangt veel af van hoeveel tijd u besteed aan renderen. Wilt u real-time kunnen renderen of gebruik maken van Virtual Reality dan raden wij u voor programma’s als Revit, Inventor, SolidWorks minimaal een Nvidia Quadro RTX 5000 aan.

Rendert u op de traditionele manier dan kunt u eenvoudig een rekensommetje maken de investering zichzelf terug verdient. De Nvidia Quadro RTX 4000 kost ongeveer €800 en de RTX 5000 koopt u voor ongeveer € 1.900. Het prijsverschil tussen deze twee videokaarten is ongeveer € 1.100. Uitgaande van deze test kunnen we concluderen dat het verschil in tijdsbesparing ongeveer 30% is.

Wil je jouw hardware testen en vergelijken met de videokaarten uit deze test? Dat kan! Download dan deze bestanden en draai dezelfde rendering op jouw workstation en ontdek wat de tijdswinst zal zijn bij nieuwe hardware. Zo kunt u kunt zelf uitrekenen of de tijdsbesparing de investering waard is.

Software

Heeft u niet de beschikking over de software?
Download de gratis 30 dagen testversies.

Download bestanden

Videokaarten test – Renderen met Revit en Enscape.

  1. Download de bestanden
  2. Open de bestanden in Revit 2020
  3. Open de tab "Enscape" in Revit.
  4. Laad het camera pad "Enscape_VideoPath.xml"
  5. Render de video

Video: Stappen videokaarten test

HP Workstation Testdagen

U heeft ook de mogelijkheid om zelf de verschillende videokaarten te komen testen!

Als CAD en BIM Specialist hebben wij voor iedere applicatie en toepassing de beste hardware oplossing samengesteld. Wilt u ervaren hoe onze hardware oplossingen u kunnen helpen om uw deadline te halen? Breng uw eigen project mee en ervaar het verschil.


HP Z Workstation Testdagen