Begin dit jaar is Autodesk Construction Cloud (ACC) gelanceerd. Dit nieuwe platform van Autodesk is een verzameling van applicaties en diensten om in de cloud samen te werken, gedurende alle fasen van een bouwproject. Centraal staat Autodesk Docs, een gemeenschappelijke dataomgeving van waaruit bouwteams -via de cloud- informatie real-time met elkaar delen en iedereen altijd en overal met de laatste projectdata werkt. Het platform zal de spil worden van het hele bouw- en beheertraject van BIM-projecten en is, naar onze mening, onmisbaar voor iedereen die efficiënt wil bouwen.

Volledige controle op je project!

Het doel van dit platform is om bedrijven te faciliteren om in de gehele lifecycle van een bouwproject in de cloud samen te werken. Samenwerken binnen uw organisatie, maar ook met samenwerkingspartners, onderaannemers en leveranciers.

Om die reden wordt Autodesk Docs standaard meegeleverd bij alle abonnementen in de ACC, maar bijvoorbeeld ook bij de AEC Collection met onder andere Revit, AutoCAD, Civil 3D en Navisworks. Dit maakt het samenwerken in de cloud met Autodesk-producten een logische keuze: alles is naadloos op elkaar afgestemd waarbij data (verliesloos) bruikbaar blijft.

De lifecycle van een project vat Autodesk samen in vier fasen: design, plan, build en operate. In iedere fase voorziet de Autodesk Construction Cloud in de juiste tools om samen te werken, het project onder controle te houden en altijd te werken met de juiste BIM-modellen, CAD-tekeningen en projectgegevens. Met de ACC werken projectteam samen, met één bron van informatie.

Autodesk Construction Cloud - Hét unified platform van Autodesk

Met het grote scala aan applicaties en diensten die Autodesk Construction Cloud te bieden heeft, wordt het mogelijk om data tijdens het hele bouwproces -en onderhoud- te gebruiken. Het projerct doorloopt zo elke fase en elke discipline:

Volledige controle in het gehele bouwproject en onderhoud!

Design

Projectteams kunnen samenwerken en projecten simpel coördineren, ongeacht hun rol, locatie of fase in het project. Dit zorgt voor minder fouten en betere communicatie.

Plan

Om van ieder project een succes te maken is planning belangrijk. De ACC biedt hiervoor alle mogelijkheden en tools. Denk aan BIM-coördinatie, kostencalculaties en meer!

Build

Borg kwaliteit en kosten in deze fase met de juiste tools. Door te werken in de cloud heeft zowel kantoor als bouwplaats altijd toegang en werk je met actuele bestanden.

Operate

Ook tijdens de beheer- en onderhoudsfase biedt de ACC u mogelijkheden om werkzaamheden en kosten te plannen en managen. In de cloud kunt u samenwerken met opdrachtgevers, (onder)aannemers en leveranciers.

Waarom Autodesk Constrcution Cloud?

 • Locatieonafhankelijk werken
  Met Autodesk Docs, de centrale cloudomgeving van de ACC, heeft u altijd en overal toegang tot uw project en de bijbehorende bestanden.
 • Altijd en overal grip op het werk
  In iedere fase van een project voorziet de ACC in de juiste tools om samen te werken, het project onder controle te houden en altijd te werken met de juiste versie van bestanden.
 • Kosten delen door samen te werken
  De ACC-abonnementen werken op basis van BYOS (Bring Your Own Subscription). Dat betekent dat een licentie wordt gekoppeld aan een unieke gebruiker en deze aan eigen projecten kan werken, maar ook uitgenodigd kan worden voor andere projecten, intern én extern. Zo deelt u projectkosten.

De onderdelen van Autodesk Construction Cloud

Autodesk Docs

Gecentraliseerde oplossing voor documentbeheer en de basis voor het uitwisselen van bestanden en informatie gedurende de levenscyclus van het project voor alle projectteams. Autodesk Docs wordt standaard aangeboden bij alle abonnementen binnen de ACC, maar ook bij de AEC Collection van Autodesk. Zo werkt u nóg beter samen in de cloud, altijd en overal! Meer informatie Autodesk Docs

Autodesk Build

Biedt tools voor projectmanagement, om tijdens de bouw een project nauwlettend in de gaten te houden. Dit doe je gemakkelijk en snel met deze cloudsoftware, onder meer op gebied van kosten en kwaliteit, maar ook bij opleveren en beheer & onderhoud. Op deze manier worden kantoor en bouwplaats real-time verbonden. U heeft zo meer controle én inzicht.

Autodesk Build

Autodesk BIM Collaborate

Uitgebreide software voor samenwerking en modelcoördinatie. Het biedt veel mogelijkheden voor modelverificatie, issuemanagement en clash-detectie en is een belangrijke aanvulling op software zoals Navisworks. Wil je samenwerken in Revit? Ga dan voor Autodesk BIM Collaborate Pro.

Autodesk BIM Collaborate

Autodesk BIM Collaborate Pro

Biedt hetzelfde als BIM Collaborate met de toevoeging van Revit Worksharing. Deze techniek zorgt ervoor dat meerdere gebruikers in één Revit-project tegelijkertijd kunnen werken. Werk je in een team met Revit, dan is deze applicatie onontbeerlijk. Meer informatie Autodesk Collaborate Pro.

Autodesk BIM Collaborate

Autodesk Take-off

Deze cloudgebaseerde oplossing biedt de mogelijkheid om data uit 2D- en 3D-modellen te kwantificeren, combineren en automatiseren vanuit één platform.

Autodesk Take-off

Wat verandert er voor jou?

Vooral voor gebruikers die nu gebruik maken van diverse BIM360 producten veranderen er een aantal zaken. Autodesk Docs, de gemeenschappelijke dataomgeving, wordt de basis voor samenwerken in de cloud. Gebruikers van de AEC Collection krijgen automatisch toegang tot Autodesk Docs, waarmee ze nog beter en meer kunnen samenwerken in de cloud.

BIM360 Docs, het bestaande cloud platform van Autodesk, blijft toegankelijk voor bestaande klanten. Klanten met BIM360 Docs die ook toegang hebben tot Autodesk Docs kunnen van beide platformen gebruik maken. Een BIM360 Docs licentie wordt niet automatisch gemigreerd naar Autodesk Docs. Lees ook: Lancering Europese server Autodesk Docs.

BIM360 Coordinate is niet meer beschikbaar en vervangen door BIM Collaborate.Uw huidige licentgie kunt u nog gewoon blijven gebruiken. BIM360 Design wordt automatisch vervangen door BIM Collaborate Pro. Ook hier blijft u gewoon doorwerken met de applicatie zoals u dat al deed.

Daarnaast verdwijnt BIM360 Build als los product en wordt vervangen door Autodesk Build.

Ook belangrijk om te weten is dat het licentiemodel van Autodesk Construction Cloud gebaseerd op BYOS – Bring Your Own Subscription. Dat betekent dat een licentie wordt gekoppeld aan een unieke gebruiker en niet, zoals in het BIM360 licentiemodel, met een hub. Het grote voordeel is dat het, vooral in externe samenwerkingsverbanden, meer financieel voordeel oplevert: iedereen betaalt voor zijn eigen licentie waardoor kosten worden gedeeld. Het blijft uiteraard ook gewoon mogelijk om zelf een licentie beschikbaar te stellen voor een externe deelnemer. De keus is aan u!

Veel gestelde vragen

BIM 360 Docs en Autodesk Docs; Wat zijn de verschillen?

BIM 360 Docs is de Document Management-applicatie op het BIM 360-platform. Autodesk Docs heeft echter toegang tot zowel het BIM 360- als het ACC-platform. De functionaliteiten komen (voor nu) voor een groot deel overeen met elkaar. In de (nabije) toekomst zal Autodesk Docs echter meer functionaliteiten gaan krijgen en beter aansluiten op nieuwe technologieën, applicaties en diensten.

Alle applicaties binnen de Autodesk Construction Cloud hebben een naadloze bi-directionele uitwisseling met Autodesk Docs en is de basis voor het Autodesk Unified Platform.

Kan ik nog gebruik maken van Issue Management / RFI?

Gebruikers die op dit moment gebruik maken van Issue management/RFI kunnen deze functies binnen BIM 360 Docs blijven gebruiken. Als u gebruik wilt maken maken van de Autodesk Construction Cloud-omgeving dan kunt u zich abonneren op Autodesk Build. Autodesk Build ondersteunt de uitvoering op de bouwplaats middels Issue Management en RFI’s. U kunt dan met meerdere partijen op de bouwplaats samenwerken en informatie uitwisselen.

Mijn project staat momenteel op het BIM 360-platform, wat gaat er veranderen?

Het BIM 360-platform en cloud-dienst blijft voor de voorzienbare toekomst nog gewoon bestaan. Dit betekent dat alle hudige functies, projecten, modellen, tekeningen en gegevens voor gebruikers toegankelijk blijven. U kunt gewoon doorwerken zoals u dat altijd al deed.

Binnenkort starten we een nieuw project, welk platform en applicatie kan ik het beste kiezen?

U kunt gebruik maken van beide platforms. Wij raden u wel aan om nieuwe projecten te starten op het Autodesk Unified Platform, Autodesk Construction Cloud. Het Autodesk Construction Cloud-platform is het nieuw ontwikkelde platform en beschikt over technologieën die beter voorbereidt zijn op de toekomst.

U kunt dus zelf per project kiezen. Hou er wel rekening mee dat u een project niet van het ene platform naar het andere kan migreren behalve alles te downloaden en opnieuw te uploaden, een erg tijdrovende taak.

Ons advies: Werk bestaande projecten op het BIM 360-platform af, en start nieuwe projecten op het ACC-platform.

Ik kan mijn licentie Autodesk BIM 360 Design niet vinden

Op 9 februari 2021 heeft Autodesk de naam van BIM 360 Design gewijzigd naar Autodesk BIM Collaborate Pro. U kunt dit product beheren in uw Autodesk account. Autodesk BIM Collaborate biedt u toegang tot het BIM 360-platform én het ACC-platform. U houdt dus gewoon toegang tot uw bestaande projecten.

Op welk platform kan ik het beste een nieuw BIM Collaboration Pro (BIM 360 Design) starten?

Voor nieuwe projecten adviseren wij u om deze te starten op het Autodesk Construction Cloud-platform.

Heb ik met Autodesk BIM 360 Build ook toegang tot Autodesk Build?

Bestaande BIM 360 Build hebben niet direct toegang tot Autodesk Build. U kunt uw huidige BIM 360 Build-licentie wel laten omzetten naar een Autodesk Build-licentie. Neem hiervoor contact met ons op: 085 – 30 30 000. U kunt ook wachten tot uw contractverlenging. Uw bestaande BIM 360 Build wordt dan automatisch omgezet naar een Autodesk Build-licentie. Autodesk Build is een ander product dan BIM 360 Build, en sommige functionaliteiten zijn dan ook niet beschikbaar in Autodesk Build. Wel is er de mogelijkheid om Autodesk Build uit te breiden met Autodesk Construction Cost Management.

Lancering Europese server Autodesk Docs

Op 2 juni heeft Autodesk bekend gemaakt dat bij Autodesk Docs, het datamanagementsysteem van de nieuwe Autodesk Construction Cloud, inmiddels ook gebruik kan worden gemaakt van opslag op een Europese server.

Daarnaast is het vanaf 7 juli ook mogelijk om Autodesk Docs ‘standalone’ te gebruiken, zonder een verplichte subscription op de AEC collection of Autodesk BIM Collaborate (Pro), Build of Takeoff. Hiermee wordt het gebruik van Autodesk Docs nog aantrekkelijker én makkelijker gemaakt voor nieuwe gebruikers. Meer informatie Autodesk Docs

ISO-norm 19650

Met de komst van de nieuwe ISO-norm 19650, is werken via Autodesk Docs dé manier om datamanagement bij projecten in te regelen. Zowel bij eigen projecten als wanneer er in de bouwketen samengewerkt wordt met meerdere partijen, is het gemakkelijk om via Autodesk Docs een standaard workflow in te regelen om te voldoen aan deze norm.

Hierover word je binnenkort uitgebreid bijgepraat door onze consultants, met uitgebreide uitleg over deze nieuwe ISO-norm en hoe je dit kunt implementeren in jouw organisatie. Houd hiervoor onze website en nieuwsbrief in de gaten.

Heb je vragen over Autodesk Docs, de Autodesk Construction Cloud of de nieuwe ISO 19650 norm? Neem dan contact met ons op, onze consultants helpen je graag verder!

Vragen of opmerkingen?

Bestaande klanten zullen we uiteraard begeleiden in de stap naar het nieuwe ACC-platform. Verder leggen we graag persoonlijk aan u uit wat de veranderingen zijn en wat de voordelen zijn van het werken met Autodesk Construction Cloud. Neem gerust contact met ons op voor vragen en advies! De komende periode zullen we u verder op de hoogte houden van de ontwikkelingen en uitrol van nieuwe ACC-producten en diensten, bijvoorbeeld middels onze nieuwsbrieven.

Gerelateerde producten

  Gerelateerde berichten