We verspillen steeds meer energie. De opdracht aan de bouwsector is dan ook helder: ontwerp gebouwen die energiezuiniger zijn! Met PreDesign wordt dat vroeg in het ontwerpproces mogelijk. Deze webbased tool is gratis toegankelijk bij een SketchUp-abonnement en kan je aardig wat kosten besparen, zowel in de ontwerp-, uitvoering- als gebruiksfase.

SketchUp Predesign

Wat is PreDesign?

PreDesign is een online ontwerptool waarmee je snel en overzichtelijk klimaatinformatie over je project kunt opvragen. Die informatie is gebaseerd op de locatie van je project. Daardoor kan PreDesign zeer specifieke adviezen geven om tot een ontwerp te komen waar optimaal rekening is gehouden met het klimaat.

De data die PreDesign aanlevert helpt niet alleen bij het ontwerpen, maar ook bij het onderbouwen van ontwerpkeuzes naar bijvoorbeeld de klant. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, een paar screenshots van de grafieken en plaatjes uit PreDesign en de klant is snel overtuigd van je keuze. Omdat het een online tool is die werkt via je browser kun je zelfs overal live, samen met je klant, zien welke invloed bepaalde keuzes hebben.

Hoe kan ik PreDesign gebruiken?

PreDesign is inbegrepen bij een SketchUp Pro- of een SketchUp Studio-licentie. De tool kan gestart worden vanuit SketchUp of direct via de browser. In beide gevallen werk je via een website waar je meerdere projecten kunt aanmaken en binnen enkele minuten de informatie duidelijk gepresenteerd krijgt. PreDesign is dus volledig los van SketchUp te gebruiken.

Hoe werkt het?

Wanneer je PreDesign start, bijvoorbeeld rechtstreeks via Predesign SketchUp dan zie je een overzicht van al je studies (projecten). Standaard staan er 3 voorbeeld studies bij “Your Studies” en zijn er demo’s beschikbaar die laten zien hoe het werkt. Je hoeft maar weinig in te stellen, dus PreDesign werkt erg snel en intuïtief. Binnen enkele minuten heb je toegang tot alle informatie die je nodig hebt.

Predesign projecten

Bij het tandwieltje kun je een taal instellen (nog geen Nederlands helaas) en de eenheid waarin je de gegevens wilt zien.

Via het vraagteken symbool kun je later ook nog demo’s starten.

Met een druk op de knop “Create new study” start je een nieuw project.

Wanneer je een nieuwe studie start geef je die een naam en kun je kiezen uit 3 gebouw types:

  • Office
  • School
  • Residential
create new study

Na je keuze hoef je alleen nog maar de locatie op te geven en de nieuwe studie wordt gemaakt. De nieuwe studie staat nu klaar in je overzicht. Klik op de tegel en je krijgt direct de eerste informatie te zien.

studie onderwerpen

In totaal zijn er 6 onderwerpen waar informatie over gegeven wordt:

Seasons; klimaat informatie over de 4 seizoenen.

seasons

Architectural response; met welke situatie moet de ontwerper het meeste rekening houden, bijvoorbeeld moet het gebouw vooral bescherming bieden tegen de kou of juist tegen de warmte. Per seizoen wordt informatie gegeven over hoe graag mensen buiten willen zijn.

architectual options

Glazing ratio; het aanbevolen maximum percentage glas in de gevel, gebaseerd op verschillende factoren zoals oriëntatie, type beglazing, -zonwering en -kozijn.

Op basis van de oriëntatie van de gevel wordt informatie gegeven over hoeveel uur er gemiddeld warmte verloren gaat via de beglazing en hoeveel warmte erbinnen komt.

glazing ratio

Standaard wordt er een optimale en een veel gekozen optie gegeven.

optimale instelling glazing ratio

Maar je kunt deze ook helemaal zelf instellen op basis van je wensen voor het project of om te laten zien waarom je juist voor die optie gekozen hebt. Bijvoorbeeld het verschil in maximaal glasoppervlak tussen dubbele- of driedubbele beglazing.

Shading; snel inzicht in de effectiviteit van de verschillende soorten zonwering gecombineerd met de tijd van het jaar en de oriëntatie van de gevel.

In het bovenste deel van het scherm kun je de oriëntatie van de gevel opgeven. De rode vlakken geven aan tijdens welke uren gedurende het jaar de zon een negatieve invloed heeft op het binnenklimaat van het gebouw.

Schauw berekenen

In het onderste deel kun je zien welk type zonwering het meest effectief is. Op dit moment zijn er 9 types beschikbaar, dit zal in de toekomst uitgebreid worden.

De rode en de gele balk geven inzicht in de respectievelijk negatieve en positieve invloed van de zon op het binnen klimaat. Dit helpt om de optimale oplossing te kiezen.

Toplighting; invloed van beglazing in het dakvlak en welk type het meest efficiënt is. Op dit moment zijn er 9 verschillende soorten beglazing opgenomen in de database.

predesign toplighting

Outside spaces; welke voorzieningen zijn nodig om de buitenruimte zo veel mogelijk te kunnen benutten, zoals windschermen, bescherming tegen zon of regen en verlichting.

Oudside spaces

Via een grafiek wordt met behulp van kleuren inzichtelijk gemaakt wat de voordelen zijn van het nemen van bepaalde ontwerpmaatregelen.

oudsidespaces options

Binnen het licht groene gebied is buiten zijn zonder maatregelen veelal mogelijk.

Het oranje gebied geeft de winst aan na het nemen van de voorgestelde maatregelen (in de bovenste grafiek zijn dat: bescherming tegen wind, verwarming en verlichting).

Binnen het rode gebied is buiten zijn in principe nooit comfortabel.

Het donkergroene gebied geeft de winst wanneer alle 6 de maatregelen meegenomen worden in het ontwerp. Vaak is dat niet rendabel.

Nederland is niet zo groot en het klimaat is in hoofdlijnen op de meeste plekken aardig vergelijkbaar, dus een aantal van deze 6 punten zullen voor ieder project redelijk hetzelfde zijn. Zeker punten 3 en 4 en mogelijk punt 5 zijn daarentegen voor ieder project uniek en geven snel enkele ontwerpuitgangspunten. Omdat deze vóór het ontwerpen al inzichtelijk zijn voorkom je hier mee dat in een later stadium allerlei aanpassingen gedaan moeten worden. En kun je een klant al in een vroeg stadium meenemen in ontwerpbeslissingen. De informatie wordt in duidelijke plaatjes en percentage weergegeven waardoor miscommunicatie minder kans krijgt.

Denk ook eens aan de projecten die in het buitenland gerealiseerd moeten worden. Het zomerhuisje in Frankrijk of een nieuwe vestiging in Duitsland? Met PreDesign heb je heel snel inzicht in wat belangrijk is op die specifieke locatie en kun je je klant onderbouwd je ontwerpbeslissingen uitleggen. Eventueel kun je de klant zelfs eenvoudig mee laten beslissen door samen een aantal opties uit te proberen via de website.

Meer informatie?

Kijk op onze website voor meer informatie over InfraCAD Map Desktop. Natuurlijk kun je ook gewoon contact met ons opnemen via 085-065 6600 of per e-mail.

Geen producten gevonden.

Gerelateerde berichten