Werk je in SketchUp en wil je jouw project graag inzichtelijk maken in de omgeving waarin het gerealiseerd gaat worden? In dit artikel gaan we een SketchUp model plaatsen in een topografische situatie inclusief de ondergrondse kabels en leidingen.

Gegevens geschikt maken voor SketchUp

Via Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) stelt de overheid heel veel Geo-informatie gratis beschikbaar. Deze informatie is meestal niet geschikt om direct in SketchUp te importeren. Een eenvoudige manier om dit te doen is via InfraCAD Map Desktop. Dit is een applicatie waarmee snel en overzichtelijk BGT-informatie, kadastrale kaarten en KLIC-meldingen verwerkt kunnen worden naar een DWG of DXF. In SketchUp kan deze dan weer geïmporteerd worden.

INFRACAD Map desktop voor Sketchup
Databronnen in InfraCAD Map Desktop
Databronnen in InfraCAD Map Desktop

Topografische ondergrond

De databronnen BGT, Kadastrale Kaart en TOP10NL kunnen direct met InfraCAD Map Desktop worden gebruikt. Selecteer een gebied waarvan je de informatie nodig hebt en dat gebied zal verwerkt worden in een DWG-bestand. Omdat de bronnen op het RD-coördinatenstelsel gebaseerd zijn zal de kaart automatisch op de juiste coördinaten liggen en met het noorden naar boven gericht.

Te importeren gebied aangeven in InfraCAD Map Desktop
Te importeren gebied aangeven in InfraCAD Map Desktop

KLIC-melding

Een KLIC-melding moet je eerst opvragen bij het Kadaster en is een betaalde dienst. De bestandsformaten waar deze in aangeleverd wordt zijn niet geschikt voor direct gebruik in SketchUp. Wanneer de KLIC-melding in InfraCAD Map Desktop verwerkt wordt zal ook hier een DWG van gegenereerd worden. Net als bij de hierboven genoemde databronnen zal ook deze op RD-coördinaten liggen, waardoor deze precies over elkaar heen gelegd kunnen worden om een totaalbeeld te krijgen.

Gegevens importeren in SketchUp

Dat de DWG-bestanden op basis van het RD-stelsel opgebouwd zijn heeft als voordeel dat je een kadastrale kaart en een KLIC-melding met elkaar kunt combineren en daardoor een beter overzicht hebt waar de kabels en leidingen precies liggen. Een nadeel is dat het RD-stelsel ervoor zorgt dat de objecten in de tekening erg ver van het nulpunt van de tekening liggen (het nulpunt van het RD-stelsel ligt rechtsboven Parijs). SketchUp kan niet zo goed om gaan met objecten die heel ver van het nulpunt liggen. Dat is op zich geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden.

Via de Import functie van SketchUp kan een DWG-bestand ingeladen worden.

Let op dat je de DWG-bestanden op de juiste manier importeert:

 • Selecteer het bestandsformaat DWG om te importeren
 • Selecteer het juiste DWG-bestand
 • Klik op Options…
 • Zet een vinkje aan voor ‘Preserve drawing origin’
KLIC-melding importeren in SketchUp

Daarna kan het bestand geïmporteerd worden. Deze stap is belangrijk wanneer je meer dan één DWG-bestand wilt gebruiken. De stappen kunnen herhaald worden voor de DWG-tekening met de KLIC-melding en beide komen dan exact op elkaar te liggen.

Iedere tekening is nu als een Component in SketchUp geladen. Omdat beide tekeningen heel ver van het nulpunt in SketchUp liggen is het noodzakelijk om eerst de tekeningen te verplaatsen zodat ze dichterbij het nulpunt liggen. Doe je dit niet, dan kan SketchUp crashen of zich vreemd gaan gedragen. Gebruik daarvoor de Move tool van SketchUp.

Tips en tricks

Een aantal tips en tricks voor het beter werkbaar maken van de informatie in SketchUp:

In InfraCAD Map Desktop

Binnen InfraCAD Map Desktop kun je een aantal instellingen aanpassen zodat de DWG-tekeningen beter bruikbaar zijn in SketchUp. Open de instellingen in InfraCAD Map Desktop door op het sleutelicoontje te klikken:

 • Selecteer de tab KLIC
 • Optie ‘BGT achtergrondafbeelding plaatsen’ => vinkje UIT zetten
 • Optie ‘Netbeheerder’ => vinkje AAN zetten
InfraCAD Map Desktop opties

De optie ‘BGT achtergrondafbeelding plaatsen’ plaatst een plaatje in de tekening, dat is in SketchUp erg onhandig en daarom kun je die het beste uit zetten.

De optie ‘Netbeheerder’ zorgt ervoor dat de naam van de beheerder van de kabels en/of leidingen in de laagnaam gezet wordt. Die laagnamen worden in SketchUp omgezet naar Tags. Door de optie ‘Netbeheerder’ aan te zetten kun je later in SketchUp zien door welke netbeheerder een kabel of leiding beheerd wordt. Als je deze informatie niet nodig hebt, dan kun je de optie beter uitzetten.

In SketchUp

Omdat de DWG-tekeningen worden opgebouwd conform de NLCS-tekenstandaard, bevatten deze vaak veel lagen. Deze lagen hebben een lange naam met specifieke codes. In SketchUp kan dit snel rommelig worden. Daarom wat tips om daar orde in aan te brengen.

 

  • Importeer als eerste de kadastrale kaart. Deze bestaat uit meerdere lagen die je in SketchUp niet nodig hebt, dus kun je die het beste verwijderen om overzicht te behouden. Maak een nieuwe Tag aan met bijvoorbeeld de naam ‘Kadastrale kaart’. Selecteer alle Tags die bij de kadastrale kaart horen en verwijder ze. SketchUp vraagt nu wat je wil doen met de objecten die gekoppeld zijn aan deze Tags. Kies dan voor ‘Assign another Tag’ en selecteer de zojuist gemaakte Tag ‘Kadastrale kaart’.
 • Importeer nu de DWG met de KLIC-melding. Je zult zien dat deze al snel heel veel Tags bevat. Een nieuwe functie van SketchUp 2021 komt hier mooi van pas: Tag folders. Binnen de Tag-structuur is het mogelijk om mappen te maken en daarin meerdere Tags te verzamelen. Maak bijvoorbeeld een Tag-folder aan met de naam ‘KLIC-melding’ en sleep alle Tags die bij de KLIC-melding horen in deze Tag-folder.Met een druk op de knop kun je nu alle Tags uitzetten of de hele folder ‘KLIC-melding’ dichtklappen voor een beter overzicht.

Je zult zien dat alle lijnen nu zwart zijn en dwars door elkaar lopen. Wat fijner zou zijn is als alle kabels en leidingen een aparte kleur krijgen zodat je goed kunt beoordelen wat bij elkaar hoort. Dat kan door de Style in SketchUp iets anders in te stellen. Eventueel kun je eerst twee Scenes maken zodat je snel kunt wisselen tussen de verschillende weergaven.

 • Klik in het ‘Styles’-menu met de rechtermuisknop op je standaard Style en maak een kopie.
 • Selecteer de kopie en verander, indien gewenst, de naam. Open het ‘Edit’-tabblad en kies bij Color voor ‘By material’.
 • De lijnen van de KLIC-melding zullen nu allemaal een kleur krijgen, zodat ze beter leesbaar zijn in SketchUp.

Uiteindelijk wil je op de ‘platte’ kadastrale kaart waarschijnlijk volumes plaatsen, bijvoorbeeld van alle gebouwen die rondom je project staan. Helaas zijn de lijnen van de kadastrale kaart niet allemaal mooi aan elkaar vast getekend en zijn er nog geen Faces gemaakt.

 • Je kunt natuurlijk alle lijnen overtrekken zodat er Faces (vlakken) gemaakt worden. Een snellere methode is het Component openen en binnen ieder vlak waarvan je een Face nodig hebt een diagonaal te tekenen. SketchUp zal dan meestal meteen een Face kunnen maken. Soms is het nodig om een aantal diagonalen te tekenen.Gooi de diagonaal daarna weg, maak er een Group van en je kunt met ‘PushPull’ een volume maken met de gewenste hoogte.

Eindresultaat

Uiteindelijk kun je de gegevens zo uitgebreid als nodig in beeld brengen. Een voorbeeld van het resultaat na alle bovenstaande stappen:

eindresultaat

Bonustips

 • Zodra je een DWG in SketchUp importeert verdwijnen alle teksten. Bij het maken van de DWG met bijvoorbeeld de kadastrale kaart worden wel veel teksten geplaatst, zoals de straatnamen en de kavelnummers. Heb je die informatie nodig en heb je geen AutoCAD ter beschikking dan kun je de gratis DWG-viewer van Autodesk gebruiken. Hiermee kun je DWG-tekeningen openen en daarin meten.
 • Wil je ook nog wat kunnen wijzigen in een tekening dan is een AutoCAD Web App en Mobile App abonnement een zeer voordelige optie. Voor een klein bedrag per jaar kun je DWG-bestanden openen en bewerken. De apps werken op een telefoon, tablet of via een browser op je laptop of PC.
 • De hoogtes van de verschillende gebouwen worden in de platte DWG-tekening niet weergegeven. Wil je graag een goede indicatie van de hoogte dan kun je de AHN-viewer gebruiken. De AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland) is een databron die gratis ter beschikking gesteld wordt door de overheid.
 • Als je i.p.v. de Kadastrale Kaart, BGT-informatie gebruikt dan heb je in de tekening ook meteen de locaties van omgevingsobjecten beschikbaar, zoals lantaarnpalen, bomen, putten, etc.. Ideaal voor besprekingen of als basis voor presentaties.

Meer informatie?

Kijk op onze website voor meer informatie over InfraCAD Map Desktop. Natuurlijk kun je ook gewoon contact met ons opnemen via 085-065 6600 of per e-mail.

Geen producten gevonden.

  Gerelateerde berichten