Visualisatie van je ontwerp kun je op allerlei manieren inzetten. Soms is  een snel 3D-plaatje met een lage resolutie al genoeg om je ontwerp te verduidelijken. Een andere keer wil je je klant misschien overtuigen om voor jouw ontwerp te kiezen met behulp van een fotorealistische afbeelding. En wellicht wil je je klant een gebouw of interieur laten beleven in virtual reality. In dit blog leggen we uit welke mogelijkheden je hebt op het gebied van renderen.

renderen, renderen, renderen, wat zijn de verschillen?

3D-Model renderen op het scherm

De meest eenvoudige en meest toegepaste rendering is die in de viewport (scherm). Daarbij wordt je model op je beeldscherm gerenderd terwijl je aan het modelleren bent. Op je scherm zie je het 3D-model. Ook het tonen van het 3D-model in de viewport is een gerenderde visualisatie. Daarbij kun je materialen toewijzen, schaduwen toepassen of je eigen stijl definiëren voor lijnen. In de praktijk maken mensen vaak schermafbeeldingen, waarna ze die eventueel nog bewerken in een fotoprogramma.

Het grote voordeel van renderen in de viewport is echter het gebruikersgemak. Je ziet namelijk meteen resultaat! Het nadeel is dat je bestand erg zwaar wordt als je een redelijke kwaliteit wil renderen in de viewport. Je PC wordt dan traag. Ondanks dat de kwaliteit van renderen in de viewport vaak beperkt is, is het wel een goede oplossing om je ontwerpintentie duidelijk te maken.

In SketchUp is het renderen in de viewport een standaardmogelijkheid. Style Builder, Custom Styles, Custom Materials en Outliner zijn alleen beschikbaar in SketchUp Pro. Deze extensies worden gratis meegeleverd met SketchUp Pro.

Impressie van het exterieur

Wil je een goed beeld geven van hoe een ontwerp er in het echt uit komt te zien, voordat het gebouwd is? Kies dan voor een fotorealistische impressie van de buitenkant van het gebouw met de juiste belichting en aankleding. Een 3D-rendering van het exterieur verduidelijkt de intentie van je ontwerp op een manier die voor iedereen begrijpelijk is.

Zo’n exterieurrendering wordt meestal ingezet voordat het project is goedgekeurd of verkocht. Met een sfeerimpressie kun je de gebruiker overtuigen van de schoonheid van het ontwerp en wellicht de opdracht binnenhalen. Een mooi gerenderde afbeelding van het exterieur leidt vaak tot een emotionele reactie die een (potentiële) klant kan overtuigen.

Om zo’n overtuigende fotorealistische exterieurrendering te maken, moet je de juiste materialen, texturen en belichting toewijzen aan je 3D-model. Daarbij kan een gedetailleerde visualisatie van het omliggende landschap het verschil maken tussen een mooie afbeelding en een geloofwaardige afbeelding, waarmee je de klant overtuigt.

SU Podium - Exterieur rendering

Visualisatie van het interieur

Met een 3D-visualisatie van het interieur kun je je klant een realistisch beeld geven van de ruimte in een kamer. En hoe daarin bijvoorbeeld een stoel, kast of keuken past. Met behulp van SketchUp breng je vrijwel alle aspecten van een ontwerp over: de lay-out en stijl, de texturen en zelfs de sfeer. Zo kun je meubels, gordijnen, wandbekleding en andere accessoires toevoegen aan het interieur om de sfeer te creëren die je wenst. Op de 3D Warehouse kun je duizenden modellen downloaden om je interieur aan te kleden. En wil je een 3D-model van een specifiek merk toepassen? Dan kun je die vaak downloaden op de website van de leverancier of via BIMObject.

Nog meer dan bij een rendering van het exterieur kun je een ander sfeerbeeld creëren door te spelen met de lichtinstellingen voor de verschillende armaturen. Dat kan variëren van de warme gloed van een open haard tot en met een kamer die baadt in natuurlijk licht. Het resultaat is een 3D-visualisatie van fotorealistische kwaliteit, die de gebruiker een goed idee geeft van het eindresultaat. Die sfeer en uitstraling kun je vervolgens samen met je klant verder finetunen.

Renderen
Thea render - Fotorealistische rendering van een interieur

3D-animatie of video

Met een 3D-animatie laat je veel meer zien dan een stilstaand beeld. Het is uiteindelijk een soort film van je ontwerp. De camera glijdt door verschillende scènes en neemt de kijker mee door het ontwerp. Met als groot voordeel dat je in korte tijd vele invalshoeken, ruimtes, belichting en seizoenen kunt laten zien. Zo kun je op een toegankelijke manier de sterke punten van het ontwerp uitlichten en de kijker een goed beeld geven van de mogelijkheden. Een ander groot voordeel is dat je een video makkelijk kunt delen en de klant de 3D-animatie op elk apparaat kan bekijken.

360 Panorama

Een 360 Panorama gaat net een stapje verder dan een stilstaande afbeelding. Het biedt je de mogelijkheid om het ontwerp van alle kanten (360 graden) te laten zien. Daardoor krijgt je klant beter dan bij een stilstaand beeld een indruk van de ruimte. Hij kan namelijk vanaf een vast punt alle details bekijken en krijgt een beter idee van de verhoudingen en de inrichting. Zo laat je in plaats van bouwtekeningen of statische sfeerimpressies je ontwerp zien zoals de koper het voor ogen heeft. Zo ervaart hij de ruimte echt en verkoopt het ontwerp zichzelf. Je kunt zo’n 360 Panorama ook op elk scherm bekijken of met een Virtual Reality bril.

Walk-through en Fly-through

Een walk-through- of fly-throughrendering gaat een stap verder dan rendering in de viewport of een 360 Panorama. Je kunt namelijk real-time door je ontwerp heen navigeren en het van alle kanten en invalshoeken laten zien in een bijna fotorealistische kwaliteit. Zo’n walk- of fly-through wordt vaak later in het ontwerpproces ingezet. Het is namelijk een ideale manier om ontwerpdetails met de klant af te stemmen. Het biedt je de mogelijkheid om in real-time samen met de klant het ontwerp in een bijna fotorealistische kwaliteit te bespreken en waar nodig aan te passen.

Mixed- en Augmented Reality

Een Mixed Reality- of Augmented Reality-weergave is een combinatie van werkelijke en 3D-gegenereerde computerbeelden. Mixed reality wordt op dit moment weliswaar nog weinig toegepast, maar de mogelijkheden zijn enorm groot. Hiermee kun je klanten namelijk hun mooi ontworpen keuken laten beleven in hun eigen huis of bijvoorbeeld laten zien wat een andere kleur, materiaal of meubel doet voor een ruimte. Ook kun je je ontwerp eenvoudig delen via een voor de klant gratis AR/VR Mobile viewer (onderdeel van SketchUp Subscription).

Virtual Reality

De meest indrukwekkende ervaring bied je je klant met een virtuele rondleiding door je ontwerp. Daarbij heb je niet zoals bij een 360 Panorama de beperking dat de klant je ontwerp maar vanuit één vast punt kan bekijken. En wat betreft beleving heeft een rondleiding meer impact dan een walk- of fly-through. Je bekijkt het ontwerp namelijk niet op een monitor, maar stapt met een virtual reality bril voor je gevoel het ontwerp ín en kunt je vrij door het ontwerp bewegen. Daardoor komt het echt tot leven. Lichtinval, zichtlijnen, ruimtelijke verhoudingen, inrichting en sfeer zijn direct duidelijk.

Bovendien heeft je klant de vrijheid om het ontwerp van alle kanten te beleven en beoordelen vóórdat het wordt gebouwd. Dat biedt hem ontzettend veel inzicht en gevoel bij je ontwerp.

Zelf aan de slag met renderen?

Ben je op zoek naar een goede PC om mee te kunnen renderen?

Wij gaan de uitdaging aan! Test zelf onze workstations

Gerelateerde berichten