Intel core of Xeon - BIM en CAD workstation

Als je dit artikel leest ben je waarschijnlijk op zoek naar een nieuw CAD of BIM workstation en ben je de verschillende processoren en systemen met elkaar aan het vergelijken. Om tot een goede keuze te komen die in het beste aansluit bij uw werkzaamheden en gebruikte CAD of BIM software is het belangrijk dat u meer inzicht heeft in de verschillende onderdelen en de impact op de prestatie hiervan. De centrale vraag die we dan ook proberen te beantwoorden is:

Welke processor is beter voor CAD of BIM? Een Intel Core of een Intel Xeon processor?

Het belangrijkste onderdeel van elke PC is de processor, maar er is zoveel keus dat u door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel proberen we om de belangrijkste verschillen op een rij te zetten zodat u beste keuze kunt maken in voor uw werkzaamheden.

i7-8700K Xeon W-2155 Xeon W-2133 i-9-7960x i9-7980XE Xeon Gold 6134
Cores 6 4 6 16 18 8
Threads 12 8 12 32 36 16
Base Frequency 3.70 Ghz 4.00 Ghz 3.60 Ghz 2.80 Ghz 2.60 Ghz 3.20 Ghz
Max Turbo Frequency 4.70 Ghz 4.50 Ghz 3.90 Ghz 4.20 Ghz 4.40 Ghz 3.70 Ghz
L1 Cache 6 x 32 KB 4 x 32KB 6 x 32 KB 16 x 32 KB 18 x 32 KB 8 x 32 KB
L2 cache 6 x 256 KB 4 x 1 MB 6 x 1 MB 16 x 1 MB 18 X 1 MB 8 x 1 MB
L3 cache 12 MB 8.25 MB 8.25 MB 22 MB 24.75 MB 24.75 MB
TDP 95 Watt 120 Watt 140 Watt 165 Watt 165 Watt 130 Watt
Max Memory 64 GB 512 GB 512 GB 128 GB 128 GB 756 GB
Memory Type DDR4 2666 Ghz DDR4 2666 Ghz DDR4 2666 Ghz DDR4 2666 Ghz DDR4 2666 Ghz DDR4 2666 Ghz
Max Memory Channels 2 4 4 4 4 6
ECC Memory Supported Nee Ja Ja Nee Nee Ja
Scalability Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Max # of PCI Express Lanes 16 48 48 44 44 48
Thermal Monitoring Technologies Nee Ja Ja Nee Nee Ja
AVX-512 Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Overclocking Ja Nee Nee Ja Ja Nee
Adviesprijs € 350 € 444 € 620 € 1.700 € 2.000 € 2.200

Specifieke CAD en BIM workflow

Omdat de keuze voor de juiste processor voor een groot deel afhangt van de software en functies die u dagelijks het meest gebruikt hebben we de belangrijkste software toepassingen en functies op een rij gezet.

 1. Tekenen, modelleren – CPU, single-threaded
 2. Openen, opslaan, regeneren, upgrade bestandsversie – CPU, Multi-threaded
 3. Beeldscherm / viewport
  • Navigeren – GPU
  • Renderen in de viewport - GPU
  • Pan en zoom – CPU, Multi-threaded
  • Meerdere views – CPU, Multi-core
  • Inladen Xref, Linked files – CPU, Multi-threaded
 4. Renderen - afbeeldingen
  • AutoCAD - CPU, Multi-threaded
  • Revit – CPU, Multi-threaded
  • Inventor – CPU, Multi-threaded
  • Solidworks – CPU, Multi-threaded
  • Solidworks Visualize – GPU (Cuda) + CPU, Multi-threaded
  • 3ds Max I-Ray - GPU + CPU, Multi-threaded
  • 3ds Max Mental ray - CPU, Multi-threaded
 5. Point Clouds
  • Point clouds manipuleren, bewerken - CPU, Multi-threaded
  • Point Clouds tonen in de Viewport - GPU
 6. Analyses en simulaties – CPU, Multi-threaded

Intel core i7, i9 vs Xeon


Intel I-core (i7/i9) versus een Intel Xeon

Laten we voorop stellen dat we erg te spreken zijn zowel de Intel Core processoren als de Xeon processoren. Beide processoren types staan garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Het grote verschil tussen de twee type processoren is dat de Xeon klasse processoren ontwikkelt zijn voor servers. Servers hebben nog hogere eisen wat betreft belasting en betrouwbaarheid, de processoren worden 24/7 jaar in jaar uit belast zonder dat deze mogen uitvallen en binnen de gestelde specificaties blijven opereren. Deze hoge eisen vertalen zich naar een zeer betrouwbaar systeem met zeer weinig of geen storingen.

Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat de prestaties niet alleen van het aantal processor kernen of frequentiesnelheid afhangt. Alle onderdelen van een processor hebben hun eigen functie en dienen op elkaar én op de eisen van de software en workflow te zijn afgestemd. Om een goed overzicht wat nu de beste processor is gaan we dieper in op de verschillende onderdelen van de processor.

Intel Xeon W architecture

De verschillende onderdelen van een processor:

 • Kloksnelheid en aantal Cores
  De meeste CAD en BIM tekenaars besteden over het algemeen het grootste deel van hun tijd aan het modelleren van het ontwerp. Het modelleren in alle CAD en BIM software programma’s is een single-threaded functie is, het is om daarom aan te raden om een processor te kiezen met een zo hoog mogelijke basiskloksnelheid.

  Er zijn een aantal functionaliteiten die wel multi-threaded zijn en waar u zult merken dat het systeem beter presteert. Pannen, zoomen, werken met meerdere views, het inladen van elementen, openen van files, regeneren, het updaten van Revit files naar de actuele versie, het inladen van linked files of Xref’s, renderen, analyseren en het werken met Point Clouds wordt door meerdere processoren ondersteunt.

  Een 4-core processor met een 4 Ghz kloksnelheid heeft de voorkeur op een processor met 8-cores en een kloksnelheid van 2 Ghz. Dit geldt ook als u meerdere processoren gebruikt. Over het algemeen zal een systeem met twee 6-core 3.4 Ghz processoren beter presteren dan een enkele 14-core processor met een kloksnelheid van 2.6 Ghz.
 • Turbo kloksnelheid
  Zonder te diep op de techniek in te gaan kan men stellen dat de Turbo kloksnelheid alleen gehaald wordt als de processor binnen de (thermische) limiet blijft. De processoren krijgen een extra boost en zal kortstondig op de maximale turbo kloksnelheid presteren. Wordt het systeem langdurig maximaal belast dan zullen de processoren niet de turbo snelheden halen maar de basiskloksnelheden.

  Tijdens het modelleren opereert het systeem vaak binnen de thermische limieten en zal het systeem een extra boost krijgen op het moment dat de werklast hoog is. Voert u een rendering of analyse uit van een uur of zelfs dagen dan opereert het systeem op de basisklokfrequentie.

  Een verschil tussen de Xeon processoren en de Intel Core processoren is dat de Xeon processoren een betere thermische management hebben en er een minder groot verschil is tussen de basiskloksnelheid en de turbo kloksnelheid.
 • Overklokken
  Een ander verschil tussen de Intel Core en Xeon processoren is dat de Xeon processoren niet kunt overklokken. We raden het overklokken over het algemeen af omdat dit ten koste gaat van de stabiliteit en betrouwbaarheid van een processor.
 • Embedded processor geheugen
  Vaak wordt er bij de keuze van een systeem wel gekeken naar het RAM geheugen, maar wordt het embedded geheugen van een processor niet in de vergelijking meegenomen. Dit is onterecht want het processor geheugen bepaald mede hoe goed een CAD en BIM workstation presteert. Het embedded processor geheugen heeft iets meer uitleg nodig. Er zijn drie soorten embedded processor geheugen types.
 • L1, L2, L3 Processor Cache geheugen
  • L1 Cache geheugen
   Dit is het snelste geheugen op de processor. Het 32KB L1 cache geheugen is gereserveerd per processorkern. Een 4-core heeft 4 x 32KB L1 cache geheugen en een 16-core heeft 16 x 32KB cache geheugen.
  • L2 Cache geheugen
   Het L2 cache geheugen is op een na snelste geheugen. Hier is het vooral belangrijk om te vermelden dat de laatste generatie i9 en Xeon processoren een flinke upgrade hebben gekregen ten opzichte van de voorgaande versies. Een I7 heeft een L2 cache geheugen van 256KB per kern waar de i9 en Xeon processoren (W, Bronze, Silver, Gold) een L2 cache geheugen van 1 MB per kern heeft.
  • L3 Cache geheugen
   Ook het L3 cache is embedded processor geheugen. Hier heeft u als gebruiker meer keus. Goed is om te weten dat het L3 cache geheugen over alle processor kernen wordt verdeelt. Voorbeeld: Een processor met 8 kernen heeft een 28MB cache geheugen. Als er één kern in gebruikt is dan heeft deze kern 28MB L3 cache geheugen ter beschikking. Zijn er 8 kernen in gebruik dan is er 3,5MB L3 cache geheugen per kern beschikbaar. Let erop dat er voldoende L3 cache geheugen per kern beschikbaar is omdat CAD programma’s hier veelvuldig gebruik van maken.
 • RAM geheugen
  Wat betreft het RAM geheugen zijn er een paar verschillen waar u op moet letten.
  • Snelheid
   De maximale snelheid van de i7 is 2400 Ghz en voor de i9 en de Xeon processoren 2666 Ghz. Let op: Veel consumenten Intel Core (i3/i5) systemen maken nog gebruik van het langzame DDR3 geheugen.
  • Hoeveelheid
   Het maximale RAM geheugen dat u in een systeem kunt plaatsen hangt af van het type processor. Opvolgend kan in een; i7 64 GB, i9 128 GB, Xeon W 512 GB en de Xeon Gold 756 GB RAM geheugen.
  • Geheugen channels
   Een memory channel zorgt voor de data uitwisseling tussen de processor en het RAM geheugen. Het maximale aantal memory channels samen met de maximale bandwidth bepaald de maximale hoeveelheid RAM geheugen en de doorvoersnelheid. De i7 heeft maximaal 2 memory channels, de i9 en de Xeon W heeft 4 channels en tenslotte heeft de Xeon Gold maximaal 6 memory channels.
  • ECC Memory
   Het grote verschil tussen ECC en non-ECC RAM geheugen is de stabiliteit van het geheugen. ECC-geheugen detecteert en repareert automatisch single-bit fouten zodat programma’s beter presteren en minder errors geven. Gewoon RAM geheugen heeft een fout marge van minder dan 1% waar het ECC een foutmarge heeft van minder dan 0.25%. ECC geheugen is duurder dan gewoon RAM geheugen en is marginaal langzamer. Het modelleren in CAD en BIM CAD programma’s is over het algemeen wat minder gevoelig voor geheugen fouten. Werk u met geheugen intensieve taken, werkt u met Point Clouds of gaat u een rendering of analyse van uren of dagen uitvoeren dan raden wij u aan om ECC-geheugen te gebruiken. Alleen Xeon processoren ondersteunen ECC-geheugen.
 • Intel AVX-512
  Intel AVX-512 is een set nieuwe CPU-instructies die van invloed zijn op de prestatie van een CAD en BIM Workstation. Het getal 512 verwijst naar de breedte, in bits, van het registerbestand, waarmee de parameters worden ingesteld voor de hoeveelheid gegevens die een reeks instructies gelijker tijd kan verwerken. Intel AVX-512 verdubbelt de breedte van het register en aantal registers in vergelijking met zijn voorganger.

  Of met andere woorden: met Intel AVX-512 kan tweemaal zoveel gegevens verwerken in één instructiecyclus, en vier keer meer dan dat van Streaming SIMD Extensions (SSE).

  Omdat er meer gegevens per core en per klokcycle verwerkt kunnen worden zullen ook single-core functionaliteiten van CAD en BIM workstations verbeteren. Het grootste voordeel van deze nieuwe techniek behaalt u met multi-threaded functionaliteiten als renderen en analyses. Intel i7 processoren ondersteunt AVX2, Intel i9 en Xeon W, Bronze, Silver en Gold processoren ondersteunen Intel AVX-512.
  Intel AVK-512
 • Meerdere processoren
  Het is mogelijk om de HP Z6 en de HP Z8 Workstation met meerdere processoren twee processoren te configureren. Hier mee kunt u het aantal processor kernen verdubbelen en het aantal threads verviervoudigen. Dit kan echter alleen met de Xeon Silver en Gold processoren.

Conclusie

Welke processor de beste keuze is hangt dus veel af de software die u gebruikt maar ook van uw workflow. Voor CAD software is het altijd aan te raden om een zo hoogst mogelijke processor snelheid te kiezen dat het budget toelaat. Het modelleren in Inventor, Revit, Tekla, SolidWorks en vergelijkbare software is single-core. In een BIM-workflow maken steeds meer functionaliteiten en softare gebruik van multi-threaded processen en we raden hier een dan ook een 6-core of 8-core processor aan met een hoge basis kloksnelheid. Voert u veel analyses uit kies dan voor een workstation met twee processoren met een zo hoog mogelijke kloksnelheid.

Een goed CAD/BIM workstation is een goed uitgebalanceerd systeem. Elk onderdeel dient op elkaar afgestemd te zijn. Een CAD of BIM Workstation is geen standaard kantoor PC. Het is een stuk gereedschap dat de CAD of BIM tekenaar ondersteunt bij zijn werkzaamheden. Bij de keuze voor een processor voor CAD en BIM werkzaamheden draait het om één ding; Productiviteit. Kunnen de werkzaamheden efficiënter en sneller worden uitgevoerd? Een besparing van een 5 minuten per dag lijkt niet veel maar levert met een uurtarief van €60 een besparing van meer dan €1000 per jaar op.

Dit artikel is niet bedoelt als technisch naslagwerk, maar om u meer inzicht te geven in de globale werking van een processor en wat de invloed van de verschillende onderdelen op de prestatie van het systeem.

Lees ook:

Wat is de beste videokaart voor een CAD of BIM workstation?
Wat is een goed AutoCAD Workstation?
Intel AVX-512

HP Z Workstations voor CAD en BIM

HP Z Desktop Workstations
HP ZBooks: Mobile Workstations