Het Zweedse bouwbedrijf Northpower Stålhallar is gespecialiseerd in de bouw van industriële magazijnen. Daarbij gebruiken ze SketchUp voor de concept- tot de bouwfase, en LayOut voor de constructiedocumentatie. In dit artikel vertellen ze er meer over.

Vertel eens wat meer over Northpower Stålhallar. Wat doen jullie?

“Northpower Stålhallar is in 2006 opgericht door twee broers uit het noorden van Zweden. Dat was iets heel anders dan het bedrijf dat je vandaag de dag ziet. Onze oprichters zaten in een klein kantoortje. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een organisatie met bijna vijftig medewerkers. Vijftien ervan werken op kantoor, vijf anderen lassen op onze productieafdeling en de rest is op onze werklocaties bezig met de bouw van de projecten.”

Northpower Stålhallar’s kantoorgebouw. Dit omvat een productie-eenheid, waar veel SketchUp ontwerpen tot leven komen

Wanneer heb je SketchUp voor het eerst gebruikt en waarom?

“In het begin keken de twee broers naar andere bouwondernemingen die in 2D werkten en dachten: ‘We willen werken in 3D, want dan kunnen we onze ontwerpen veel beter visualiseren’. Dus zijn ze gaan rondkijken om te begrijpen wat voor soort gereedschap er op de markt was. Toen ze ontdekten dat een collega-bouwondernemer zijn trappen tekende in SketchUp, was het al snel: ‘Als zij dat kunnen, kunnen wij dat ook’. Dus werd SketchUp gedownload en getest. Ze vonden het meteen fantastisch. De kosten zijn veel lager dan bij sommige andere programma’s, dus dat was ook geweldig.”

Kun je iets vertellen over de ruimte waar je je nu bevindt en het ontwerp ervan in SketchUp, als een soort virtuele rondleiding?

“Wanneer je door de ingang naar binnen komt, heb je zicht op onze productie-eenheid. Alles wat daar wordt gemaakt, is ontworpen in SketchUp. Je ziet dat het staal aan elkaar wordt gelast. Northpower Stålhallar bouwt stalen hallen, dus ons eigen gebouw is natuurlijk ook gebouwd met een stalen frame.”

Ontwerpen van stalen hallen zijn een signatuur van Northpower Stålhallar

“Vanuit de lobby heb je toegang tot de sauna’s, een must in Zweden. Ook is er een lunchroom, waar we elke dag met zijn allen lunchen. Je kunt de lift naar boven nemen, naar onze kantoren. Als je boven komt, zie je eerst een grote open loungehoek met banken en tv’s. Daar kun je even relaxen in afwachting van een vergadering bijvoorbeeld. We hebben ook een tafeltennistafel, een biljart en een aparte fitnessruimte. Het geheel is gemodelleerd in SketchUp. De schilders schilderden de ontwerpen exact vanuit het model. Al het meubilair bevindt zich ook in het model. Dit kantoor is op de millimeter precies gelijk aan zijn SketchUp-model.”

Een lunchroom scene van het model van Northpower Stålhallar's kantoor.

Hoe is de levenscyclus van een project bij jullie en wat is de impact van SketchUp hierop?

“Bij de meeste projecten heeft onze klant al een idee van wat hij wil bouwen. We gaan dan met ze aan tafel om de wensen en behoeften door te spreken. Ons team tekent dan het liefste meteen live een eerste idee uit in SketchUp. Dan heeft iedereen meteen een gevoel van de grootte van de ruimte en kunnen we vragen waar een muur of raam precies moet komen. Dat is het grote voordeel van SketchUp: je kunt alles direct en heel snel beslissen. Met als gevolg dat je in een paar uur tijd een eerste idee hebt getekend en kunt opleveren. Dat is echt super.”

Een 3D SketchUp model stelt het Northpower Stålhallar team in staat om te visualiseren wat ze willen bouwen.

“Het is altijd interessant om te zien wat er gebeurt als je met een klant gaat werken en hij of zij de 3D-modellen ziet. In het begin zien ze hoeveel je kunt modelleren en hoe snel het werkt. Ze zijn gewend om schetsen op papier te maken, waarop je veel moet uitwissen en opnieuw moet tekenen… Als ze dan zien hoeveel we in één keer in SketchUp kunnen doen, is meestal de reactie: ‘Ah, dát wil ik ook leren’. En terecht!”

“Als het eerste ontwerp klaar is, gaan we de tekeningen maken. We gebruiken LayOut om de tekeningen te presenteren aan onze klanten. Daarmee werk je gemakkelijk je documentatie bij als er aanpassingen aan het model moeten worden gemaakt.”

“Onze klanten moeten normaal gesproken architectonische tekeningen bij de overheid indienen voor goedkeuring van de planning. Die tekeningen helpen de overheid om ons ontwerp te begrijpen. Op basis hiervan krijgen we toestemming om te bouwen. Als een klant die toestemming krijgt, beginnen we met de bouwtekeningen. Onze ingenieurs hebben dan nog een week de tijd om aan de constructiedocumenten te werken. Ondertussen nemen we de materialen bij onze leveranciers af.”

Een constructietekening gemaakt in LayOut

En hoe werken jullie met leveranciers samen in SketchUp?

“We dringen er bij onze fabrikanten altijd op aan om alles in 3D bij ons aan te leveren. Als je het niet in 3D kunt tekenen, kopen we niet van je. We doen dit al een paar jaar en bijna iedereen kan inmiddels aan die voorwaarde voldoen. Dus als we iets bestellen, sturen we ons model en laten we ze zien wat we nodig hebben. Ze kijken ernaar en kunnen dan precies aangeven tegen welke prijs ze de benodigde onderdelen kunnen leveren. Zodra we het eens zijn, sturen ze ons het 3D-model voor specifieke onderdelen, normaal gesproken als IFC-bestanden. Vervolgens importeren we het IFC-bestand in ons SketchUp-model om te zien of er overlappingen zijn. Het is namelijk veel makkelijker om rond te kijken in een 3D-model dan bijvoorbeeld in 2D-tekeningen met afmetingen. Dit alles wordt direct gecontroleerd in SketchUp.”

Voor Northpower Stålhallar is alles in 3D ontworpen, inclusief de schroeven en bouten.

Als je een nieuw project start in SketchUp, begin je dan op nul? Of heb je workflows die tijd besparen bij het werken aan een nieuw project?

“We hebben standaard metingen geïmplementeerd die we zoveel mogelijk toepassen op modellen. Het is voor ons veel makkelijker om SketchUp op deze manier te gebruiken, als een soort rastersysteem. We dringen er bij onze klanten ook altijd op aan om deze normen te gebruiken. Dan kunnen we namelijk gemakkelijker ontwerpen en bouwen.”

Northpower Stålhallar gebruikt voor dit ontwerp SketchUp tot aan het afgewerkte project.

“Ook starten we de meeste projecten vanuit een standaardmodel. Van daaruit nemen we oplossingen uit eerdere 3D-modellen over. Zo kopiëren we oplossingen van project naar project. Als je in 3D ontwerpt, is het zo makkelijk om deze dingen in 3D te verwerken. We zijn in SketchUp een bibliotheek gestart voor het verzamelen van de oplossingen die we al eerder hebben bedacht. Hierdoor kun je het gewoon rechtstreeks uit de bibliotheek naar het model slepen.”

Het kopiëren van oplossingen van project tot project stelt Northpower Stålhallar in staat om tijd te besparen bij het doornemen van ontwerpbeslissingen

Wat is jullie visie op het gebruik van SketchUp om een constructief model te bouwen? Ervanuitgaande dat jullie het programma inzetten van conceptontwerp tot en met de bouwfase?

“Voordat ik bij Northpower Stålhallar begon, kende ik alleen maar mensen die SketchUp gebruiken om een idee te ontwerpen van hoe iets eruit zou moeten zien. Noem het maar de buitenste schil. Maar inmiddels weet ik dat je het kunt gebruiken om precies te ontwerpen wat en hoe je gaat bouwen. En als ingenieur weet ik: als er iets ook maar 3 millimeter verkeerd is, past het niet. Daarom tekenen we alles tot op de millimeter nauwkeurig. En we bestellen onderdelen op de millimeter bij onze leveranciers. Voor ons doet SketchUp dit perfect.”

Deze scene richt zich op het stalen frame van een magazijn; het vinden van een overlapping hier elimineert de problemen ter plaatse.

Hoe gebruiken jullie SketchUp-modellen om met jullie bouwpersoneel ter plaatse te werken?

“We delen modellen met onze bouwvakkers. Dan kunnen zij ze ter plaatse bekijken met hun laptop of telefoon. Elke keer als we iets belangrijks updaten, zien ze die updates van het model. We weten dat ze naar het model zullen kijken, dus het is belangrijk dat het up-to-date en accuraat is. We merken gewoon: hoe meer onze bouwvakkers het product gebruiken, hoe minder vragen we krijgen. Vroeger hadden ze bijvoorbeeld vragen over de afmeting van een balk. Nu kijken ze zelf naar het model en vinden zelf het antwoord op hun vragen. Voor hen is het makkelijker om de informatie direct vanuit het ontwerp te kunnen raadplegen. En ook als iemand nog geen ervaring heeft met SketchUp is dat geen probleem. Een groot voordeel van het programma is namelijk dat je het heel makkelijk begrijpt, zeker in vergelijking met andere programma’s. In krap twee uur tijd snappen onze medewerkers al hoe ze om een model heen kunnen kijken en toegang kunnen krijgen tot de belangrijke informatie.”

Een lid van het bouwteam navigeert door een SketchUp model.

Wat is de volgende stap hoe uw team SketchUp gebruikt?

“We proberen ons gebruik van ‘generate report’ uit te breiden om meer informatie uit onze modellen te halen. Ook proberen we meer informatie in de modellen te krijgen. We willen zoveel mogelijk informatie in onze 3D-modellen, zodat het de enige bron is waarmee we hoeven te werken.”

Iedereen op dezelfde lijn; samenwerking zorgt voor een vlotte oplevering van het project.

Extensions waar je niet zonder kunt leven?

Het Northpower Stålhallar team in SketchUp.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde berichten