Tom Kaneko uit het Verenigd Koninkrijk is een echte SketchUp-ninja,  gespecialiseerd in op maat gemaakte retrofits en uitbreidingen. We spraken met deze architectonisch ontwerper over zijn workflow en vroegen hem hoe hij SketchUp gebruikt om waarde toe te voegen voor zijn klanten binnen de beperkingen van een krap budget. Zijn conclusie:

SketchUp biedt je de middelen voor ontwerp én communicatie, met opdrachtgever én aannemer. Kortom: alles ineen.

 

Hoe beïnvloedt uw achtergrond als architect uw ontwerpbenadering?

“Ik voel me aangetrokken tot de technische aspecten van het vak en de bouwplaats. Gelukkig heb ik aan de Universiteit van Edinburgh ook veel praktische ervaring opgedaan. Dat komt me nu in de praktijk goed van pas. Als ontwerper moet je je vak verstaan. Eventuele kennislacunes worden vanzelf duidelijk als je de overgang maakt van ontwerp naar bouw, vooral in gesprekken met bouwers en onderaannemers.”

Wanneer had u uw 'Aha!-moment' wat betreft het gebruik van SketchUp?

“Dat moment had ik in 2011 bij het ontwerp van Jemima’s House, een uitbreiding van een rijtjeshuis. Een project met grote ambities, maar een krap budget. Om toch waarde te kunnen leveren voor mijn klant, moest ik dus heel efficiënt omgaan met mijn tijd. Toch wilden we een interessante en functionele ruimte creëren, waarbij we op een weloverwogen manier gebruikmaakten van goedkope materialen. Dit betekende dat ik snel moest gaan testen en ideeën moest bespreken met Jemima. Het modelleren van het concept in SketchUp hielp daarbij enorm, vooral omdat ik mijn intentie snel in 3D kon laten zien en ook gemakkelijk veranderingen kon weergeven.

Voor de retrofit- en uitbreidingsprojecten waar ik me inmiddels in heb gespecialiseerd, kunnen kleine details zoals de isolatiedikte van grote invloed zijn op het uiteindelijke bruikbare vloeroppervlak. Het duidelijk overbrengen van dit soort details naar de bouwers is dan ook heel belangrijk.”

SketchUp model en foto van het voltooide project met uitzicht vanuit de eetzaal naar de tuin van Jemima's House, Londen.

“In SketchUp maak ik alle detailtekeningen die we nodig hebben en bouw ik vrijwel het hele gebouw voordat we naar de locatie gaan. Dat stelt me in staat om eventuele fouten voortijdig te voorkomen. Toen ik doorhad dat ik in SketchUp van conceptontwerp naar constructiegegevens kon gaan, ben ik gestopt met het exporteren van mijn secties of gegevens naar andere CAD-software. Nu weet ik dat ik heb getekend wat de bouwers nodig hebben.”

3D details van de constructie van het uitbreidingsframe.

Die vlotte overgang van concept naar bouwplaats is cruciaal voor een succesvol gebouw. Hoe zorgt u hiervoor en hoe ondersteunt SketchUp uw workflow?

“Ik begin elk concept met handmatig getekende schetsen. Daarbij richt ik me vooral op een goed verloop van het plan, met inachtneming van de eisen en wensen van de klant binnen de grenzen van een typisch Londens terras. In de schematische ontwerpfase creëer ik eerst een overzicht van het bestaande gebouw. Dan maak ik er een SketchUp-model van. Wat mijn modelstructuur betreft, is elke vloer een eigen component, zijn de muren en vloeren gescheiden, en staan meubels en mensen op individuele lagen. Met een goed georganiseerd model is het dan gemakkelijk om veranderingen aan te brengen of elementen te verwijderen. Ook stel ik al mijn belangrijke scenes en aanzichten in SketchUp Pro en LayOut in, zoals plattegronden, doorsneden, verdiepingen en perspectieven van de belangrijkste ruimtes.”

Met de hand getekend conceptplan.

“Een mooie uitdaging in het ontwerp is om een groot gevoel van ruimte in het interieur te bereiken met een hogere daklijn, rekeninghoudend met de schaduwen van de buren. Het uittesten van mijn ideeën in sectie en 3D helpt me daarbij om tot een uniek, contextueel passend antwoord te komen. De output van het model kan ik dan meteen gebruiken voor zonlichtstudies die mijn klant nodig heeft als onderdeel van de planningsdocumenten die hij moet indienen. Als die plannen en secties eenmaal akkoord zijn, maak ik een apart bouwmodel om echt alle details uit te werken. Sommige hoeken in de daklijn bijvoorbeeld vragen om hele specifieke knooppunten. SketchUp helpt me om mijn bouw- en ontwerpintentie duidelijk over te brengen aan de bouwers.”

Vroeg conceptmodel met 3D beeld & doorsnedetest van de dakhelling.

“Naarmate het ontwerp vordert, maak ik meestal voor elke belangrijke fase een apart model. Zo krijgt een eenvoudig schematisch model verschillende iteraties. Wijzigingen kosten soms vijf minuten, maar ook wel eens veertig, afhankelijk van hoe groot de sprong is die we willen maken. Een grote winst is dat ik met Skalp for SketchUp snel de weergaven van de secties kan bijwerken. En LayOut pikt die wijzigingen automatisch op. Dus ik gebruik altijd het laatste voorstel van LayOut voor de planningstoepassing.”

Vroege zonlichtstudies die de positieve impact van een contextgevoelige dakhelling aantonen. De door het voorstel veroorzaakte schaduwen hebben geen negatieve invloed op het naburige gebouw.

“Vervolgens creëer ik een gedetailleerd constructiemodel dat ons meeneemt naar de bouwplaats. In plaats van holle wanden toont het constructiemodel alle muur- en dakdetails.”

Constructietekening in SketchUp LayOut met een perspectief van alle losse onderdelen van een op maat gemaakte eiken kozijnwand en details van belangrijke knooppunten.

“Ik heb gemerkt dat het tonen van bouwassemblages en perspectieven in 3D zowel mijn klanten als de uiteindelijke bouwers echt helpt om mijn ontwerpintentie te begrijpen. Zo krijgen ze duidelijk inzicht in wat ik probeer te bereiken en waarom. Mijn ervaring is bovendien dat die duidelijkheid bijdraagt aan goede relaties op de bouwplaats. Sommige zeer ervaren bouwers van eerdere projecten vertrouwden me zelfs toe dat mijn bouwtekeningen van LayOut enkele van de beste details bevatten die ze ooit hebben gezien.”

Afbeelding met bouwvolgorde. Dangan Road Project van Tom Kaneko Design.

Welke tekenstandaarden en stijlsjablonen gebruikt u het meest in SketchUp en waarom?

“Mijn LayOut-sjabloon is eigenlijk best beperkt en eenvoudig. Meestal plaats ik tekeningen op een A3-vel, omdat ik dat een fijn formaat vind om dingen op de computer en in druk te bekijken. Ik gebruik het lettertype Helvetica voor aantekeningen en houd alle vellen eenvoudig, leesbaar en schaalbaar. In de loop van de tijd heb ik mijn eigen set revisiewolken en titelblokken ontwikkeld, maar mijn principe is om de graphics minimaal te houden. Het ontwerp moet immers centraal staan.”

Hoe maakt u renderingen en visualisaties?

“Ik gebruik Thea voor renderings, omdat het zo lekker eenvoudig werkt en onderdeel uitmaakt van SketchUp. Het is ook een geweldig ontwerpinstrument voor verlichting.”

Zonder welke toetsenbordcombinatie zou u niet kunnen leven?

“Dan noem ik de combinatie ‘Ctrl + H’ (red. Ctrl + H is een aangepaste snelkoppeling van Tom). Die toetsencombinatie stelt me in staat om een klein onderdeel in een grote ruimte te bewerken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: maak ook je eigen aangepaste snelkoppelingen en geniet van de voordelen!”

Gerelateerde berichten