SketchUp heeft meer te bieden dan 3D modellering. Maar dat weet je toch?

Voor de presentatie van het werk aan klanten, planningsafdelingen, aannemers – wie dan ook – gebruiken we nog steeds 2D-tekeningen om het ontwerp en de details over te brengen. Dat is vrij duidelijk.

En als je deze blog leest, heb je gezien dat LayOut de meest efficiënte manier is om SketchUp modellen om te zetten in diagrammen, tekeningen, CD sets, presentaties, of zelfs alleen maar geschaalde afdrukken.

SketchUp Pro, layout
SkecthUp Layout 01
We moeten het zeggen.... als je LayOut niet gebruikt, mis je het! Pagina met dank aan Dan Tyree

SketchUp Pro en LayOut zijn samen ontworpen om je te helpen met fenomenale tekeningen te maken. Dus waarom niet de volgende stap nemen en LayOut leren? Wij vinden dat je dat moet doen.

Natuurlijk kun je SketchUp Pro 2019 downloaden om LayOut te proberen. Maar als je al in LayOut werkt, nodigen we je uit om verder te lezen en te leren hoe je nog betere tekeningen kunt maken.

Tekeningen op schaal maken

Een SketchUp model is niet de enige entiteit die een schaal heeft in LayOut. LayOut’s tools om in 2D op schaal te tekenen. Schets een detail uit het niets of voeg geschaald lijnwerk toe op uw SketchUp modellen – direct in LayOut. Voorbij zijn de dagen dat je terug moet gaan naar SketchUp om een 2D tekening te maken of de positie van een stippellijn om een bovenkast te tonen.

Als je eenmaal een schaaltekening hebt gemaakt, ben je vrij om de schalen naar eigen inzicht in te stellen; je werk zal naar behoefte worden aangepast. En zoals je mag verwachten, worden jouw maattekeningen volledig ondersteund door LayOut’s Dimension Tool.

Layout 2
Vul SketchUp viewports aan met lijnwerk dat op schaal getekend (en gedimensioneerd) kan worden.

Voor alle manieren waarop je tekent....

Het tekenen van heuristieken is wat we doen. LayOut’s gereedschapsset maakt het tekenen van details eenvoudiger. Hier zijn drie van onze favorieten:

Gebruik de 2 Point Arc tool om raaklijninferenties te vinden. Je kunt het ook gebruiken om afkantingen en fillets met een bepaalde radius te maken.

Layout 3

Bij het bewerken van een lijn kun je meerdere segmenten en punten selecteren, terwijl je entiteiten aan je selectie toevoegt en verwijdert.

Layout 4

Wil je niet dat LayOut automatisch nieuwe lijnsegmenten met bestaande samenvoegt terwijl je aan het tekenen bent? Er is een rechts-klik menu-item om dat uit te schakelen.

Group Edit en Entity Locking

Om geschaalde tekeningen te ondersteunen, werkt het bewerken van gegroepeerde entiteiten in LayOut net als in SketchUp. Dat betekent dat het veel eenvoudiger is om gegroepeerde entiteiten aan te passen en dus is het veel gemakkelijker om je documenten goed georganiseerd te houden. Bonus: je kunt ook de zichtbaarheid van de “rest van het document” tijdens het bewerken van groepen controleren.

Net als bij groepsbewerking is het vergrendelen van entiteiten van fundamenteel belang voor het aantal personen dat projecten organiseert en navigeert (zowel modellen als documenten). Naast het vergrendelen van lagen kun je ook afzonderlijke LayOut-entiteiten eenvoudig vergrendelen, zodat je per ongeluk geselecteerde LayOut-entiteiten kunt beperken – net als in SketchUp.

Teken tot op .000001

Nauwkeurige afmetingen zijn een duidelijke vereiste voor elke tekeningsset. LayOut geeft de afmetingen zo nauwkeurig weer als SketchUp kan weergeven: tot 0,00000001 centimeter.

Heel toevallig stelt deze precisie jou ook in staat om de afmetingen van de verschillende SketchUp viewports te bepalen en zo een uitstekende doorsnededetail te creëren, zoals deze…

Tot slot begrijpen we dat niet iedereen in LayOut werkt. Jouw collega’s kunnen andere CAD-toepassingen gebruiken. Jij kunt andere CAD-toepassingen gebruiken. Daarom heeft de ontwikkelaar een DWG/DXF-importeur in LayOut geïntroduceerd. Je kunt bestanden van jouw collega’s en je eigen bestaande CAD-inhoud – titelblokken, blokken, pagina’s en geometrie – op schaal importeren zodat het binnen jouw LayOut-papierformaat past.

Want hoe je ook werkt, of het nu binnen en buiten SketchUp is – LayOut is er om je te helpen bij het maken van mooie tekeningen.

Gerelateerde berichten