LayOut en SketchUp Pro zijn ontworpen om samen te werken.

Nadat u een SketchUp model in een LayOut document hebt ingevoegd, kunt u het document zo ontwerpen dat de beste eigenschappen van uw 3D model worden benadrukt. Als u ooit uw originele SketchUp model moet wijzigen of bijwerken, kunt u het model in LayOut bijwerken zodat alle details automatisch worden gesynchroniseerd.

SketchUp layout
SketchUp layout artist

Documenten maken in LayOut

LayOut zit boordevol tools en functies om u te helpen bij het maken van hoogwaardige documenten en presentaties van uw SketchUp modellen.

Om uw document een visuele aantrekkingskracht te geven en elementen op elke pagina te organiseren, kunt u lijnen en vormen tekenen met behulp van vormhulpmiddelen die op dezelfde, maar niet precies dezelfde manier werken als de tekenhulpmiddelen van SketchUp. Het belangrijkste verschil is dat u in SketchUp in drie dimensies tekent, terwijl u in LayOut slechts in twee dimensies tekent.

Wanneer u een kleur wilt selecteren voor een lijn, vorm of ander element, dan geeft de kleurenkiezer van LayOut u verschillende manieren om een kleur te selecteren, waaronder een kleurenwiel en RGB of HSB schuifregelaars. Het kiezen van kleuren verklaart alle manieren waarop u kleur kunt selecteren in de kleurenkiezer van LayOut.

Met LayOut kunt u alle basisbewerkingen uitvoeren, zoals kopiëren, plakken, wissen en meer. U hebt ook verschillende manieren om uw presentatie te bekijken en alle pagina’s in een LayOut document te beheren en te navigeren.

Tip: Een van de krachtigste eigenschappen van LayOut is de mogelijkheid om SketchUp modellen in een document in te voegen. LayOut stelt u in staat om rond het model te navigeren of te schuiven om te veranderen hoe uw model er in het document uitziet. Nog beter, als u updates van uw model in SketchUp moet maken, stelt LayOut u in staat om de modelreferenties bij te werken zodat uw LayOut document uw modelupdates weerspiegelt – zonder dat u extra werk hoeft te doen!

Naast de SketchUp modellen, kunt u ook afbeeldingen invoegen, zoals een bedrijfslogo of andere branding.

Tekst legt vaak de nadruk op belangrijke informatie die u wilt dat uw publiek uit een document haalt. In LayOut kunt u met behulp van soortgelijke hulpmiddelen als in SketchUp tekst, labels en afmetingen toevoegen.

Om elementen in uw document te organiseren, kunt u met LayOut entiteiten verplaatsen, ordenen en schalen. U kunt ook entiteiten of afzonderlijke elementen groeperen op verschillende lagen.

LayOut heeft verschillende functies waarmee u instellingen en inhoud die u herhaaldelijk gebruikt kunt hergebruiken. Met stijlen kunt u met één klik instellingen opslaan en toepassen op elementen. Met Scrapbooks kunt u elementen, zoals een specifieke pijlstijl die u consequent wilt gebruiken in alle presentaties, op één handige plaats opslaan. Sjablonen slaan documentinstellingen, titels of andere elementen op die u in veel of al uw presentaties gebruikt.

SkecthUp Layout: Veel gestelde vragen

Kan ik in LayOut de interface aanpassen en voorkeuren instellen?

Iedereen die LayOut gebruikt, gebruikt het een beetje anders. De mensen die LayOut hebben ontwikkeld begrijpen dat en hebben opties gecreëerd die u in staat stellen om de interface aan te passen hoe deze eruit ziet en werkt:

 • Pas de werkbalk aan met uw favoriete opdrachten en pas de grootte van de werkbalkpictogrammen aan.
 • Organiseer de panelen op basis van verschillende workflows door uw eigen paneelladen te maken (alleen Microsoft Windows).
 • Maak uw eigen sneltoetsen.
 • Stel algemene voorkeuren in voor uw eigen toepassingen, back-ups, maplocaties, opstartsjabloon en meer.

Tip: U kunt ook voorkeuren voor specifieke functies instellen. Uw LayOut-project presenteren omvat de opties voor presentatievoorkeuren. Het bewerken van de weergave- en stijlinstellingen van een SketchUp-model in LayOut legt uit hoe u de schaalvoorkeuren voor een SketchUp-model-entiteit kunt instellen.

Uw LayOut document presenteren

Als u, zoals de meeste mensen, zich zenuwachtig voelt over het geven van een presentatie en het spreken in het openbaar in het algemeen, dan kan LayOut’s eenvoudig te gebruiken, interactieve presentatie functies u hopelijk helpen om u op uw gemak te stellen.

Om toegang te krijgen tot de presentatiemogelijkheden van LayOut, selecteert u View > Start Presentation of klikt u in de standaardwerkbalk op de tool Start Presentation. Uw document wordt getoond op volledig scherm en u hebt toegang tot de volgende presentatiemogelijkheden:

 • Navigeer tussen de pagina’s in uw presentatie. U kunt de pijltjestoetsen of de muis gebruiken om tussen de pagina’s te navigeren. Zie de volgende tabel voor meer informatie.
 • Maak annotaties. Wanneer u zich in de presentatiemodus bevindt, is de Freehand tool actief, zodat u tijdens de presentatie van uw project de aandacht kunt vestigen op de belangrijkste kenmerken door rechts op de presentatiepagina te tekenen.
 • Wijzig de weergave van ingevoegde SketchUp modeleenheden. U kunt net als in het LayOut tekengebied ronddraaien, pannen, inzoomen en andere cameragereedschappen gebruiken, net als in het LayOut tekengebied.
 • Animaties afspelen. Als uwe SketchUp model een animatie bevat, kunt u deze binnen je LayOut presentatie afspelen. Dubbelklik op de SketchUp modelentiteit, klik in de context op het model en selecteer ‘View Animation’ in het menu dat verschijnt.

 

Tip: Als uw LayOut document een pagina bevat die u niet in uw presentatie wilt weergeven, kunt u de pagina in het paneel Pages verbergen.

Ga naar
Volgende pagina
Vorige pagina
Eerste pagina
Laatste pagina
Toetsenbord
Rechterpijl
Linkerpijl
Pijl omhoog
Pijl omlaag
Drieknops Muis
Klik
Rechtsklik
Niet mogelijk
Niet mogelijk
Eenknops Muis
Klik
Niet mogelijk
Niet mogelijk
Niet mogelijk

 

Om de presentatiemodus te verlaten, drukt u op de Esc-toets. Als u aantekeningen hebt gemaakt, vraagt LayOut of u deze wilt opslaan. Als u op Yes klikt om uw annotaties op te slaan, slaat LayOut ze op in een nieuwe laag, met de datum en tijd van uw presentatie.

Tip: Als u uw presentatie geeft op een systeem dat meerdere monitoren gebruikt, kunt u uw presentatievoorkeuren aanpassen om aan te geven welke monitor u wilt gebruiken. Standaard geeft LayOut de presentatie weer op de monitor die het grootste deel van uw documentvenster bevat.

Volg deze stappen om uw presentatievoorkeuren te wijzigen:

 • Selecteer Edit > Preferences (Microsoft Windows) of LayOut > Preferences (Mac OS X).
 • In het dialoogvenster LayOut Preferences dat verschijnt, selecteert u Presentation in de linkerzijbalk.
 • Selecteer uit de beschikbare opties een van de volgende opties:
  • Zelfde monitor als venster: Uw presentatie verschijnt op dezelfde monitor die het grootste deel van het LayOut documentvenster bevat. Deze optie is de standaardinstelling.
  • Primaire monitor: Als uw systeem meerdere monitoren gebruikt, vertelt het selecteren van deze optie LayOut om de presentatie weer te geven op de monitor die is aangewezen als primaire monitor. Controleer de scherminstellingen van uw systeem als u niet zeker weet welke monitor de primaire monitor is.
  • Secundaire monitor: Deze instelling vertelt LayOut om de presentatiemodus op uw secundaire monitor te openen. Op Microsoft Windows kan deze monitor in de weergave-instellingen worden aangeduid met uw nummer 2 monitor. Op Mac OS X is de tweede monitor de weergave zonder menubalk aan de bovenkant.
 • Als u klaar bent, klikt u op Close.

Uw LayOut document exporteren of printen (Mac)

Nadat u hard gewerkt hebt om een LayOut-document te maken en bij te schaven, wilt u dat uw document de wereld ingaat en zijn stempel drukt. U kunt uw werk op het scherm presenteren, maar dat is niet altijd voldoende. Hier zijn andere manieren waarop u uw document kunt delen:

 • Upload een document online of voeg het bij een e-mail. U kunt uw documentpagina’s exporteren als JPEG- of PNG-afbeeldingsbestanden die u op webpagina’s kunt weergeven. Of u kunt een PDF maken die uw publiek kan downloaden van het web of als e-mailbijlage.
 • Open een document in een CAD-programma. U kunt uw LayOut document ook exporteren naar een DWG of DXF bestand, die beide compatibel zijn met populaire CAD-programma’s.
 • Druk uw document af. Of u nu een afdruk van hoge kwaliteit nodig hebt of alleen afdrukken van uw pagina’s voor uw publiek om aantekeningen te maken, LayOut bevat afdrukopties om u te helpen precies die afdruk te maken die u nodig hebt.

Uw document exporteren als afbeeldingsbestanden

Wanneer u een document exporteert als een serie afbeeldingen, exporteert LayOut elke documentpagina als een afzonderlijk beeldbestand, in .jpg- of .png-formaat. De volgende stappen, die het geselecteerde besturingssysteem weergeven, leiden u door het beeld-exportproces:

 1. Selecteer in de menubalk File > Export. Er verschijnt een dialoogvenster voor het exporteren, zoals in de volgende afbeelding.
 2. Typ in het vak Save As een naam die aan elk beeldbestand dat u exporteert een naam geeft. Als u meerdere afbeeldingen exporteert, exporteert LayOut een nummer naar elke afbeelding in de serie, zoals Woningen_1.png, Woningen_2.png, enzovoort.
 3. Navigeer naar de locatie waar u uw afbeeldingen wilt opslaan.
 4. Selecteer PNG of JPG in het Format dropdown menu.
 5. Klik op de knop Options. Het dialoogvenster Image Export Options verschijnt.
 6. (Optioneel) Selecteer in het gebied Pages of u alle documentpagina’s wilt exporteren (de standaardinstelling) of alleen een paginabereik. Om een paginabereik af te drukken, selecteert u het keuzerondje From/To en voert u het paginabereik in dat u wilt exporteren.
 7. (Optioneel) Om de grootte en resolutie van uw geëxporteerde afbeeldingen te wijzigen, voert u een nieuwe breedte- of hoogtewaarde in of typt u de gewenste resolutie. Deze drie instellingen zijn beperkt, zodat bijvoorbeeld het wijzigen van de breedte de hoogte automatisch wordt aangepast om de beeldverhouding van de afbeelding te behouden.
 8. (Optioneel) Standaard worden uw geëxporteerde afbeeldingen geopend in uw standaard afbeeldingsviewer. Schakel het selectievakje Show Export in Image uit als u de afbeeldingen in dit programma niet wilt openen.
 9. Klik op de OK knop.
 10. Klik in het dialoogvenster Exporteren op de knop Save. De afbeeldingen worden geëxporteerd naar de locatie die u in stap 3 hebt geselecteerd.

 

Uw document exporteren als PDF

Wanneer u een PDF van een document exporteert, maakt LayOut een enkel PDF bestand dat uw documentpagina’s bevat. Om uw document als PDF te exporteren, volgt u deze stappen, die overeenkomen met het geselecteerde besturingssysteem:

 1. Selecteer in de menubalk File > Export. Er verschijnt een exportdialoogvenster.
 2. Typ in het vak Save As een naam voor het PDF bestand.
 3. Navigeer naar de locatie waar u uw afbeeldingen wilt opslaan.
 4. Selecteer PDF in het Format dropdown menu.
 5. Klik op de knop Options. Het dialoogvenster PDF Export Options verschijnt, zoals in de volgende afbeelding.
 6. (Optioneel) Selecteer in het gebied Pages of u alle documentpagina’s wilt exporteren (de standaardinstelling) of alleen een paginabereik. Om een paginabereik af te drukken, selecteert u het keuzerondje From/To en voert u het paginabereik in dat u wilt exporteren.
 7. (Optioneel) Als u de kwaliteit voor het renderen van modellen en afbeeldingen in uw geëxporteerde PDF wilt wijzigen, selecteert u een optie in het menu Output Resolution.
 8. (Optioneel) Een geweldige manier om de bestandsgrootte van de resulterende PDF te verkleinen is het comprimeren van afbeeldingen in uw LayOut document. Selecteer de optie Use JPEG Compression for Images en verplaats de schuifregelaar naar Smaller File om de kwaliteit van de afbeeldingen te verminderen en de bestandsgrootte te verkleinen. Voor een beeld van hogere kwaliteit kunt u de schuifregelaar voor kwaliteit echter naar Better Quality verplaatsen.
 9. (Optioneel) Uw geëxporteerde afbeeldingen worden standaard geopend in uw standaard afbeeldingsviewer. Schakel het selectievakje Show Export in PDF Viewer uit als u de afbeeldingen in dit programma niet wilt openen.
 10. Klik op de OK knop.
 11. Klik in het exportdialoogvenster op de knop Save. De afbeeldingen worden geëxporteerd naar de locatie die u in stap 3 hebt geselecteerd.

Uw document exporteren als DWG of DXF

DWG en DXF zijn bestandsformaten die in populaire CAD-programma’s worden geopend. Om een document naar een van deze formaten te exporteren, volgt u deze stappen, die overeenkomen met het door u geselecteerde besturingssysteem:

 1. Selecteer in de menubalk File > Export. Het exportdialoogvenster verschijnt.
 2. Typ in het vak Save As een naam voor het DWG- of DXF-bestand.
 3. Navigeer naar de locatie waar u uw afbeeldingen wilt opslaan.
 4. Selecteer DWG/DXF in het Format dropdown menu.
 5. Klik op de knop Options. Het dialoogvenster DWG/DXF Export Options verschijnt, zoals weergegeven in de volgende afbeelding.
 6. (Optioneel) LayOut omvat standaard alle pagina’s in uw document in het geëxporteerde bestand. Om een paginabereik op te geven, selecteert u het keuzerondje From/To en typt u de paginanummers voor het gewenste paginabereik.
 7. (Optioneel) Selecteer in het gebied Format het keuzerondje DWG of DXF om aan te geven welk bestandstype u wilt exporteren. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de versie van AutoCAD waarin het bestand wordt geopend.
 8. (Optioneel) LayOut maakt standaard een DWG/DXF laag die overeenkomt met elke laag in uw document. Als u niet wilt dat LayOut deze lagen maakt, schakel dan het selectievakje Create DWG/DXF Layers from LayOut Layers uit.
 9. (Optioneel) Standaard exporteert LayOut onzichtbare lagen naar uw DWG- of DXF-bestand. Als u niet wilt dat LayOut deze lagen exporteert, schakel dan het selectievakje Export Invisible Layers uit. Tip: Als een laag op alle pagina’s verborgen is, wordt de laag als verborgen geëxporteerd. Als de laag op sommige, maar niet alle pagina’s verborgen is, worden alleen de zichtbare entiteiten geëxporteerd.
 10. (Optioneel) In plaats van de kleuren die u in LayOut hebt opgegeven, kunt u de entiteiten van elke laag exporteren als een andere kleur op basis van de laag. Om dit te doen, selecteert u het selectievakje Export Entities as Color by Layer.
 11. (Optioneel) Standaard exporteert LayOut de entiteiten van LayOut als native DWG/DXF-entiteiten. Als u het selectievakje Export as DWG/DXF Entities uitschakelt, worden LayOut entiteiten in het geëxporteerde bestand geëxporteerd naar ruwe geometrie. In het DWG/DXF-bestand wordt bijvoorbeeld een LayOut-dimensie geëxplodeerd in lijnen en tekst en heeft geen van de gebruikelijke dimensiegedragingen. Tip: LayOut exporteert afmetingen, labels, cirkels, cirkels, bogen, ellipsen en tabellen als native DWG/DXF entiteiten.
 12. (Optioneel) LayOut bevat geen vullingen die uw document in het geëxporteerde bestand bevat. Schakel het selectievakje Ignore Fills uit als u wilt dat deze vullingen in uw geëxporteerde bestand worden ingevuld.
 13. Klik op OK als u klaar bent met het selecteren van uw opties.
 14. Klik op Save en LayOut maakt het geëxporteerde bestand op de locatie die u in stap 3 hebt opgegeven.

Uw document afdrukken

Mensen zijn jaren geleden gestopt met het aankondigen van de komst van het papierloze kantoor. Afdrukken hebben nog steeds een plaats en een doel in deze wereld. Als u zo’n doel heeft voor uw LayOut-document, dan leidt deze sectie u door het drukproces.

 

Of u LayOut nu gebruikt voor Microsoft Windows of Mac OS X, het basisdrukproces is hetzelfde:

 1. Selecteer File > Page Setup om de pagina-instellingen te controleren.
 2. Een voorbeeld van uw afdruk bekijken.
 3. Selecteer File > Print om uw definitieve afdrukopties te selecteren en uw presentatie naar de printer te sturen.

In de volgende stappen doorloopt u het hele gedetailleerde afdrukproces voor het geselecteerde besturingssysteem:

 1. Selecteer in de menubalk Page > Page Setup. Er verschijnt een dialoogvenster met pagina-instellingen waarin de opties voor uw pagina-attributen worden weergegeven, zoals in de volgende afbeelding.

  Selecteer een printer in het dropdown menu Format For.
 2. Selecteer in het dropdown menu Paper Size het papierformaat dat in uw printer is geplaatst.
 3. (Optioneel) U wilt waarschijnlijk de standaardstand gebruiken, die overeenkomt met de stand van de sjabloon die u bij het maken van het document hebt geselecteerd. U kunt echter een andere optie selecteren door op een pictogram Orientation voor een staand of liggend document te kiezen.
 4. (Optioneel) Voer in het vak Scale een procentuele waarde in om uw printer te vertellen hoe de pagina moet worden geschaald in verhouding tot het papierformaat.
 5. Wanneer u klaar bent met het kiezen van pagina-attributen, klikt u op OK.
 6. Selecteer File > Print om een afdrukdialoogvenster te openen en klik op de knop Show Details linksonder om de beschikbare opties uit te breiden, zoals weergegeven in de volgende afbeelding.
 7. Controleer in het dropdown menu Printer of de printer die u wilt gebruiken is geselecteerd.
 8. (Optioneel) Als u de gewenste instellingen als voorinstelling hebt opgeslagen, kunt u deze selecteren in het menu Presets en naar stap 14 gaan. Ga anders naar stap 10.
 9. (Optioneel) In het vak Copies typt u het aantal kopieën dat u wilt afdrukken.
 10. (Optioneel) Kies in het gebied Pages voor het afdrukken van alle pagina’s of typ een paginabereik in de vakken From/To.
 11. (Optioneel) Als u meer dan één documentpagina op elk vel papier wilt afdrukken, selecteert u het aantal documentpagina’s in het dropdown menu Pages per Sheet.
 12. (Optioneel) Als u een kader rond de marges van de afdruk van uw document wilt toevoegen, selecteert u in het dropdown menu Border het type kader dat u wilt gebruiken.
 13. (Optioneel) Als u specifieke instellingen voor uw printer wilt kiezen, navigeert u naar de verschillende opties via het vervolgkeuzemenu in het midden van het dialoogvenster. (In de vorige afbeelding is de LayOut-optie geselecteerd uit dit menu.)
 14. Klik op de knop Print en uw document begint zijn reis naar uw printer.

Uw LayOut document exporteren of printen (Windows)

Nadat u hard gewerkt hebt om een LayOut-document te maken en bij te schaven, wilt u dat uw document de wereld ingaat en zijn stempel drukt. U kunt uw werk op het scherm presenteren, maar dat is niet altijd voldoende. Hier zijn andere manieren waarop u uw document kunt delen:

 • Upload een document online of voeg het bij een e-mail. U kunt uw documentpagina’s exporteren als JPEG- of PNG-afbeeldingsbestanden die u op webpagina’s kunt weergeven. Of u kunt een PDF maken die uw publiek kan downloaden van het web of als e-mailbijlage.
 • Open een document in een CAD-programma. U kunt uw LayOut document ook exporteren naar een DWG of DXF bestand, die beide compatibel zijn met populaire CAD-programma’s.
 • Druk uw document af. Of u nu een afdruk van hoge kwaliteit nodig hebt of alleen afdrukken van uw pagina’s voor uw publiek om aantekeningen te maken, LayOut bevat afdrukopties om u te helpen precies die afdruk te maken die u nodig hebt.

Uw document exporteren als afbeeldingsbestanden

Wanneer u een document exporteert als een serie afbeeldingen, exporteert LayOut elke documentpagina als een afzonderlijk beeldbestand, in .jpg- of .png-formaat. De volgende stappen, die het geselecteerde besturingssysteem weergeven, leiden u door het beeld-exportproces:

 1. Selecteer in de menubalk File > Export > Images. Er verschijnt een dialoogvenster voor het exporteren, zoals in de volgende afbeelding.
 2. Navigeer naar de locatie waar u uw afbeeldingen wilt opslaan.
 3. Typ in het vak Save As een naam die aan elk beeldbestand dat u exporteert een naam geeft. Als u meerdere afbeeldingen exporteert, exporteert LayOut een nummer naar elke afbeelding in de serie, zoals Woningen_1.png, Woningen_2.png, enzovoort.
 4. Selecteer PNG of JPG in het ‘Save as type’ dropdown menu.
 5. Klik op Save. Het dialoogvenster Image Export Options verschijnt.
 6. (Optioneel) Selecteer in het gebied Pages of u alle documentpagina’s wilt exporteren (de standaardinstelling) of alleen een paginabereik. Om een paginabereik af te drukken, selecteert u het keuzerondje From/To en voert u het paginabereik in dat u wilt exporteren.
 7. (Optioneel) Om de grootte en resolutie van uw geëxporteerde afbeeldingen te wijzigen, voert u een nieuwe breedte- of hoogtewaarde in of typt u de gewenste resolutie. Deze drie instellingen zijn beperkt, zodat bijvoorbeeld het wijzigen van de breedte de hoogte automatisch wordt aangepast om de beeldverhouding van de afbeelding te behouden.
 8. (Optioneel) Standaard worden uw geëxporteerde afbeeldingen geopend in uw standaard afbeeldingsviewer. Schakel het selectievakje Show Export in Image uit als u de afbeeldingen in dit programma niet wilt openen.
 9. Klik op de Export knop. De afbeeldingen worden geëxporteerd naar de locatie die u in stap 2 hebt geselecteerd.

Uw document exporteren als PDF

Wanneer u een PDF van een document exporteert, maakt LayOut een enkel PDF bestand dat uw documentpagina’s bevat. Om uw document als PDF te exporteren, volgt u deze stappen, die overeenkomen met het geselecteerde besturingssysteem:

 1. Selecteer in de menubalk File > Export > PDF. Er verschijnt een exportdialoogvenster.
 2. Navigeer naar de locatie waar u uw afbeeldingen wilt opslaan.
 3. Typ in het vak File Name een naam voor het PDF bestand.
 4. Klik op Save. Het dialoogvenster Image Export Options verschijnt, zoals in de volgende afbeelding.
 5. (Optioneel) Selecteer in het gebied Pages of u alle documentpagina’s wilt exporteren (de standaardinstelling) of alleen een paginabereik. Om een paginabereik af te drukken, selecteert u het keuzerondje From/To en voert u het paginabereik in dat u wilt exporteren.
 6. (Optioneel) Als u de kwaliteit voor het renderen van modellen en afbeeldingen in uw geëxporteerde PDF wilt wijzigen, selecteert u een optie in het menu Output Resolution.
 7. (Optioneel) Een geweldige manier om de bestandsgrootte van de resulterende PDF te verkleinen is het comprimeren van afbeeldingen in uw LayOut document. Selecteer de optie Use JPEG Compression for Images en verplaats de schuifregelaar naar Smaller File om de kwaliteit van de afbeeldingen te verminderen en de bestandsgrootte te verkleinen. Voor een beeld van hogere kwaliteit kunt u de schuifregelaar voor kwaliteit echter naar Better Quality verplaatsen.
 8. (Optioneel) Uw geëxporteerde afbeeldingen worden standaard geopend in uw standaard afbeeldingsviewer. Schakel het selectievakje Show Export in PDF Viewer uit als u de afbeeldingen in dit programma niet wilt openen.
 9. Klik op de Export knop. De PDF wordt geëxporteerd naar de locatie die u in stap 2 hebt geselecteerd.

 

Uw document exporteren als DWG of DXF

DWG en DXF zijn bestandsformaten die in populaire CAD-programma’s worden geopend. Om een document naar een van deze formaten te exporteren, volgt u deze stappen, die overeenkomen met het door u geselecteerde besturingssysteem:

 1. Selecteer in de menubalk File > Export > DWG/DXF. Het exportdialoogvenster verschijnt.
 2. Navigeer naar de locatie waar u het bestand wilt opslaan.
 3. Klik op Save. Het dialoogvenster Image Export Options verschijnt, zoals in de volgende afbeelding.
 4. (Optioneel) Selecteer in het gebied Format het keuzerondje DWG of DXF om aan te geven welk bestandstype u wilt exporteren. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de versie van AutoCAD waarin het bestand wordt geopend.
 5. (Optioneel) LayOut omvat standaard alle pagina’s in uw document in het geëxporteerde bestand. Om een paginabereik op te geven, selecteert u het keuzerondje From/To en typt u de paginanummers voor het gewenste paginabereik.
 6. (Optioneel) LayOut maakt standaard een DWG/DXF laag die overeenkomt met elke laag in uw document. Als u niet wilt dat LayOut deze lagen maakt, schakel dan het selectievakje Create DWG/DXF Layers from LayOut Layers uit.
 7. (Optioneel) Standaard exporteert LayOut onzichtbare lagen naar uw DWG- of DXF-bestand. Als u niet wilt dat LayOut deze lagen exporteert, schakel dan het selectievakje Export Invisible Layers uit. Tip: Als een laag op alle pagina’s verborgen is, wordt de laag als verborgen geëxporteerd. Als de laag op sommige, maar niet alle pagina’s verborgen is, worden alleen de zichtbare entiteiten geëxporteerd.
 8. (Optioneel) In plaats van de kleuren die u in LayOut hebt opgegeven, kunt u de entiteiten van elke laag exporteren als een andere kleur op basis van de laag. Om dit te doen, selecteert u het selectievakje Export Entities as Color by Layer.
 9. (Optioneel) Standaard exporteert LayOut de entiteiten van LayOut als native DWG/DXF-entiteiten. Als u het selectievakje Export as DWG/DXF Entities uitschakelt, worden LayOut entiteiten in het geëxporteerde bestand geëxporteerd naar ruwe geometrie. In het DWG/DXF-bestand wordt bijvoorbeeld een LayOut-dimensie geëxplodeerd in lijnen en tekst en heeft geen van de gebruikelijke dimensiegedragingen. Tip: LayOut exporteert afmetingen, labels, cirkels, cirkels, bogen, ellipsen en tabellen als native DWG/DXF entiteiten.
 10. (Optioneel) LayOut bevat geen vullingen die uw document in het geëxporteerde bestand bevat. Schakel het selectievakje Ignore Fills uit als u wilt dat deze vullingen in uw geëxporteerde bestand worden ingevuld.
 11. Klik op Export als u klaar bent met het selecteren van uw opties. LayOut maakt het geëxporteerde bestand op de locatie die u in stap 2 hebt opgegeven.

 

Uw document afdrukken

Mensen zijn jaren geleden gestopt met het aankondigen van de komst van het papierloze kantoor. Afdrukken hebben nog steeds een plaats en een doel in deze wereld. Als u zo’n doel heeft voor uw LayOut-document, dan leidt deze sectie u door het drukproces.

 

Of u LayOut nu gebruikt voor Microsoft Windows of Mac OS X, het basisdrukproces is hetzelfde:

 1. Selecteer File > Page Setup om de pagina-instellingen te controleren.
 2. Een voorbeeld van uw afdruk bekijken.
 3. Selecteer File > Print om uw definitieve afdrukopties te selecteren en uw presentatie naar de printer te sturen.

In de volgende stappen doorloopt u het hele gedetailleerde afdrukproces voor het geselecteerde besturingssysteem:

 1. Selecteer in de menubalk File > Page Setup. Er verschijnt een dialoogvenster met pagina-instellingen.
 2. Selecteer een papierformaat in het dropdown menu Size.
 3. Selecteer uw printer(tray) in het dropdown menu Source.
 4. Klik op OK.Klik op File > Print Preview om de het Print Preview dialoogbox te openen, zoals in de volgende afbeelding:
 5. Bekijk een voorbeeld van elke pagina van uw document om er zeker van te zijn dat het document wordt afgedrukt zoals u dat wilt. Gebruik het Zoom menu linksboven om in of uit te zoomen op het voorbeeldgebied. Naast het zoommenu kunt u op een pictogram klikken om te selecteren hoeveel pagina’s u in het voorbeeldgebied ziet. In de rechterbovenhoek typt u een paginanummer in het vak Page om naar een specifieke pagina in uw document te navigeren.
 6. Klik op de Close knop en selecteer File > Print of klik op het printicoon linksboven. Het dialoogvenster Print verschijnt:
 7. Selecteer uw printer bij Select Printer. Staat uw printer er niet bij: klik op Find Printer en navigeer er naar toe als dat lukt.
 8. (Optioneel) Schakel het selectievakje Print to File in om een .prn-bestand met opmaak- en opmaakgegevens te maken waarmee een printer het document buiten LayOut kan afdrukken. Let echter op dat dit bestand is ontworpen om met parallelle printers te werken en vaak niet werkt met moderne USB- of draadloze printers.
 9. Klik op de knop Preferences om het dialoogvenster Printing Preferences te openen. De volgende afbeelding toont de afdrukopties voor de geselecteerde EPSON-printer, maar de opties die u ziet, variëren afhankelijk van de printer die u in stap 8 hebt geselecteerd. Raadpleeg de documentatie van uw printer voor meer informatie over uw opties. Wanneer u klaar bent met het instellen van uw printerspecifieke afdrukvoorkeuren, klikt u op OK.
 10. (Optioneel) Terug in het dialoogvenster Print is het standaard paginabereik All. Om een specifiek paginabereik af te drukken, selecteert u het keuzerondje Pages en voert u een paginabereik in het tekstvak in.
 11. (Optioneel) Om meer dan één kopie van uw document af te drukken, typt u in het vak Number of Copies hoeveel exemplaren u wilt afdrukken. Of gebruik de pijlen om een nummer op te geven. Als u meer dan één kopie afdrukt, kunt u kiezen hoe uw printer de kopieën verzamelt.
 12. Klik op de knop Print en (eindelijk!) wordt uw document naar de printer gestuurd.

Het extraheren van broninhoud uit een LayOut bestand

Het maken van een LayOut document is vooral een kwestie van het inbrengen van inhoud in uw document. Maar als u ooit de inhoud van een document waarnaar wordt verwezen wilt hergebruiken of bijwerken in een ander formaat of programma (en u hebt het originele bestand niet of de inhoud niet bijgewerkt nadat u het in uw document hebt geïmporteerd), kunt u elk bestand uitpakken waarnaar uw document verwijst.

Tip: De inhoud waarnaar wordt verwezen, omvat tekst die u hebt geïmporteerd, afbeeldingen die u hebt ingevoegd of SketchUp modelentiteiten die verwijzen naar .skp modelbestanden.

Volg deze stappen om een bestand waarnaar in een LayOut document wordt verwezen, uit te pakken:

 1. Klik in het tekengebied op de context op de tekst, de afbeelding of het SketchUp model waarnaar wordt verwezen.
 2. In het contextmenu dat verschijnt, selecteert u respectievelijk Open with Text Editor, Open with Image Editor of Open with SketchUp. De inhoud waarnaar verwezen wordt, wordt geopend in de standaard teksteditor, beeldeditor of SketchUp.
 3. Sla de inhoud waarnaar wordt verwezen op in een nieuw bestand.

Tip: U kunt de standaard teksteditor of beeldbewerker opgeven in de voorkeuren van LayOut.

Een probleem in LayOut oplossen

Als er een fout optreedt bij het maken van documenten in LayOut, kan het foutenrapportagesysteem BugSplat u vragen om informatie te sturen.

Ook heeft LayOut af en toe problemen met het verzenden van hardware versnelde vectorafbeeldingen.

De paragrafen in dit artikel laten u kennismaken met het BugSplat rapportagesysteem en wat u moet doen als u het probleem van vectorafbeeldingen ervaart.

Hardware versnelde vectorafbeeldingen

Het probleem
Er is een verbetering aangebracht in LayOut 2014 dat de grafische kaart gebruikt om SketchUp modellen die in Vector mode renderen te helpen verwerken. Deze verbetering vraagt echter om extra videogeheugen. Het zal evenveel geheugen gebruiken als de grafische kaart tot een bepaalde limiet kan ondersteunen. Voor de meeste gebruikers zal dit geen probleem zijn, maar er kunnen zich problemen voordoen als de grafische kaart ten onrechte meldt dat het meer videogeheugen kan ondersteunen dan het werkelijk kan. Sommige gebruikers kunnen tegen problemen aanlopen waarbij SketchUp of LayOut consequent zal crashen wanneer ze grote modellen (10.000 vlakken of meer) proberen te vectoriseren, in het bijzonder gebruikers met laptops of andere types machines met de videokaart ingebouwd in het moederbord.

De symptonen
Gebruikers die de gevolgen hiervan ondervinden, zullen niet in staat zijn om vector rendering in SketchUp of LayOut te gebruiken voor grote modellen met 10.000 vlakken of meer. Ze krijgen waarschijnlijk een crash en mogelijk een foutmelding van hun video driver.

Probleem oplossen

 • Sla het LayOut bestand op in 2013-indeling door te klikken op File > Save As , klik bij Format op LayOut Version 2013 en klik vervolgens op Save. U kunt het resulterende bestand dan openen met LayOut 2013.
 • Schakel de hardwareversnelling uit in SketchUp, waardoor ook de hardwareversnelling in LayOut wordt uitgeschakeld:
  1. Klik op Window (Microsoft Windows) of SketchUp (macOS) > Preferences > OpenGL
  2. Schakel de optie Use Hardware Acceleration gebruiken uit
  3. Klik op OK
  4. SketchUp sluiten
  5. LayOut openen. Hardwareversnelling moet nu worden uitgeschakeld in LayOut
  6. Verminder uw SketchUp model tot minder dan 10.000 faces / vlakken.

Geavanceerde oplossing
Er is een manier om hier volledig omheen te werken. We raden deze stappen echter alleen aan voor gebruikers die zich comfortabel voelen bij het manipuleren van systeembestanden en -instellingen. U dient zich uit te stellen tot een IT- of computerbeheerder als u zich niet comfortabel voelt met de onderstaande stappen:

Er is een verborgen voorkeur genaamd HLRItemBufferMaxSize om de grootte van de rastertextuur die de vector renderer gebruikt voor hardwareversnelling te controleren. Deze instelling kan gebruikt worden:

 • Geef ontbrekende vlakken weer: Hoe groter de textuurgrootte, hoe kleiner de kans dat u ontbrekende vlakken ziet.
 • Verminder de grootte van de rastertextuur zodat de hardware versnelde vectorweergave minder videogeheugen nodig heeft. De interne standaard is 8192. Probeer het in te stellen op 4096, 2048 of 1024 en kijk of het probleem verdwijnt. Merk op dat deze lagere resolutie soms kleine ontbrekende vlakken kan produceren.
 • Schakel hardware versnelde vector rendering volledig uit door HLRItemBufferMaxSize in te stellen op 0. Vector rendering zal net zo lang duren als in LayOut 2013.

Windows instructies
In het startmenu Programma’s en bestanden zoeken, typt u ‘regedit.exe’ in en voert u deze uit door op de Enter toets te drukken. Het is het beste gebruik om een reservekopie van het register te maken voordat u wijzigingen aanbrengt. Om dit te doen, klikt u op File > Export en slaat u het back-upbestand vervolgens op een geschikte plaats op.

 1. Navigeer in RegEdit naar HKey_CURRENT_USER/Software/SketchUp/SketchUp 201x/Preferences
 2. Klik op Edit > New > DWORD om een nieuwe waarde te creëren.
 3. Noem het HLRItemBufferMaxSize en zorg ervoor dat de waarde is ingesteld op 0 om de functie uit te schakelen – een getal tussen 0 en 8192 om de limiet te verlagen, of 16384 om de limiet te verhogen en nog betere kwaliteit te krijgen.

Mac instructies
Bewerk uw com.sketchup.SketchUp.201x.plist die zich onder ~/Library/Preferences bevindt. In de Preferences sectie van deze plist, voeg een nieuwe rij HLRItemBufferMaxSize of typ Number. Geef het een waarde zoals 0 om het uit te schakelen, een getal tussen 0 en 8192 om de limiet te verlagen, of 16384 om de limiet te verhogen en nog betere kwaliteit te krijgen.

Bug Splat in LayOut

BugSplat (www.bugsplatsoftware.com) is een softwaretoepassing van derden die in LayOut is geïntegreerd om de kwaliteit van het product te helpen verbeteren. BugSplat helpt de ontwikkelaar bij het oplossen van niet-herstelbare LayOut fouten of crashes. BugSplat biedt een mechanisme waarmee u informatie over alle crashes naar ons kunt sturen om problemen op te lossen.

In het zeldzame geval dat LayOut crasht, ziet u een dialoogvenster dat u de mogelijkheid biedt om de informatie over de crash te sturen. Als u besluit de informatie te verzenden, worden de volgende gegevens verzameld:

 • Uw versie van LayOut
 • Uw taalinstelling, zoals het Engels
 • Een ‘stack trace’ van de bug die de ontwikkelaar in staat stelt om de exacte regel van de code te zien waar LayOut is gecrasht
 • Een lijst van LayOut code afhankelijkheden
 • (optioneel) Uw naam en e-mailadres
 • (optioneel) Een beschrijving van wat u voor de crash deed….

Gerelateerde berichten