Een SketchUp-model presenteren kan prima met de basistools in SketchUp en LayOut. Wanneer je op zoek bent naar de echte Wow!-factor in je presentatie dan zijn gerenderde beelden onmisbaar. Vanuit het basis SketchUp-programma is het niet mogelijk om een render te maken, gelukkig zijn er meerdere extensies beschikbaar die dat wel kunnen. Wil je snel resultaten behalen dan is Enscape dé één-klik renderoplossing voor SketchUp.

Enscape voor Sketch-Up: Realtime renderen met 1 muisklik

Wat maakt Enscape zoveel sneller dan andere software?

Als eerste de hoeveelheid instellingen. Waar veel rendersoftware volgestopt is met ontelbare instellingen zit in Enscape een zorgvuldig geselecteerd aantal basisinstellingen. Met deze instellingen behoud je als gebruiker voldoende grip op het eindresultaat zonder dat eerst uren of dagen aan training nodig zijn om te begrijpen hoe de software werkt.

Het tweede verschil is de snelheid van de render-engine. Een render wordt met een druk op de knop gestart en is binnen enkele seconden op het tweede scherm zichtbaar. Je weet daardoor meteen of de scene correct is opgezet en kunt dan besluiten de render te genereren of de scene aan te passen. In andere software moet de render meestal eerst helemaal doorgerekend worden, dat veel tijd kost. Moet daarna nog iets aangepast worden, dan moet ook de render opnieuw worden doorgerekend. Ook weer met het nodige tijdsverlies natuurlijk.

Het derde voordeel is dat een licentie van Enscape met zowel SketchUp als Revit werkt (uiteraard maar één applicatie tegelijkertijd actief). Je hoeft daardoor maar een programma te leren gebruiken.

Schermafbeelding van een SketchUp model
Schermafbeelding van een SketchUp model

Voordeel voor de ontwerper én de klant

Niet alle klanten hebben een technische achtergrond. Het is soms moeilijk om een ontwerp, op papier of op een scherm, met een stapel monsters en staaltjes te combineren tot één totaalplaatje. Dit laat ruimte voor interpretatieverschillen wat weer voor discussies aan het einde van een project kan zorgen. Enscape kan hier op verschillende manieren in ondersteunen.

Realtime renderen

Vanuit SketchUp kan met één druk op de knop een live-view van de scene zoals die in SketchUp zichtbaar is, op het scherm getoond worden. Heb je twee schermen dan kunnen klanten rechtstreeks meekijken. Wijzigingen die in het SketchUp-model worden doorgevoerd zijn direct zichtbaar in de Enscape-visualisatie. De klant heeft dus direct inzicht in de keuzes die hij of zij maakt én in de voordelen van de keuzes die jij als ontwerper gemaakt hebt.

Scherm links met SketchUp, scherm rechts met Enscape

3D model met de juiste materialen en structuren

In Enscape kunnen materialen aan objecten gekoppeld worden. Daar kunnen extra eigenschappen aan toegekend worden zodat structuren en lichtreflecties realistischer weergegeven worden. De uiteindelijk gerenderde afbeeldingen (of films) liggen daarmee dichter bij de realiteit en is er minder kans op interpretatieverschillen.

In VR door het project lopen

In plaats van een tweede scherm kan ook een VR-bril aangestuurd worden vanuit Enscape. In plaats van een stapel tekeningen, plaatjes en een hoop tekst en uitleg kan de klant eenvoudig door het project lopen. Deze krijgt direct een goed gevoel van ruimte en de gebruikte materialen. Eventuele wijzingen kunnen ook direct verwerkt worden.

De klant kan het model bekijken op zijn eigen PC

Ook is het mogelijk om vanuit Enscape het model als een .exe bestand te exporteren. Klanten starten dit bestand eenvoudigweg op hun PC en kunnen dan zelf door het model heenlopen. Heeft je klant een VR-bril? Helemaal goed! Hij/zij kan deze dan gebruiken om er ook echt middenin te staan en het ontwerp in zijn volle glorie te bewonderen. Naast een .exe bestand kan ook een 360˚ panorama of 360˚ stereo image voor Google Cardboard worden gemaakt vanuit een zelfgekozen standpunt in het project.

Door de mogelijkheden van Enscape op de juiste manier te benutten bespaar je tijd en geld. Ontwerpkeuzes worden beter en sneller inzichtelijk gemaakt, frustratie door gebrek aan duidelijkheid wordt voorkomen en de klant zal zich meer bij het proces betrokken voelen. En dat is voordeel voor de ontwerper én de klant!

Neem ook eens een kijkje op de website van Enscape. Creating a SketchUp Render is Easy with Enscape.

Meer weten?

Wilt u graag meer informatie, neem dan gerust contact met ons op:
Of download een gratis 30 dagen trial van Enscape

Wij gaan de uitdaging aan! Test zelf onze workstations

Gerelateerde berichten