Autodesk heeft de laatste jaren geleidelijk het licentiemodel getransformeerd van koop- naar huurlicenties, oftewel abonnementen. Licenties en het beheer ervan worden nu verder vereenvoudigd door deze te baseren op gebruikers (Named Users) in plaats van serienummers. Met Named Users worden gebruikers met hun Autodesk Account en naam gekoppeld aan een applicatie of dienst en heeft een aantal voordelen voor u als klant.

De voordelen van Named Users

Met Named Users worden er geen serienummers meer gebruikt om deze aan software of een dienst te koppelen, maar gebruikers. Dit maakt de registratie en het beheer eenvoudiger en overzichtelijker. De gebruiker kan bovendien op elk apparaat en op elke locatie met zijn eigen persoonlijke account inloggen en gebruik maken van wat aan hem of haar is toegewezen. Ook krijgt men beter inzicht in de gebruikte software zodat het aantal licenties beter afgestemd kan worden op het gebruik. Dit voorkomt dat er meer licenties worden afgenomen dan dat er nodig zijn.

Verder biedt een registratie op naam van de gebruiker de mogelijkheid om andere diensten aan de gebruiker te koppelen. Zo kunnen Autodesk Credits op individuele basis worden toegewezen of wordt het mogelijk om met BIM360 te gaan werken, de Cloud-omgeving van Autodesk. BIM360 biedt een scala aan zeer krachtige oplossingen die het samenwerken op afstand niet alleen mogelijk, maar ook écht werkbaar maakt. Denk hierbij aan oplossingen zoals Fusion, Generative Design, InfraWorks, Insight, ReCap en Cloud renderingen. Werken in de Cloud wordt in de toekomst alleen maar belangrijker en dus zeker een dienst waar je niet meer zonder mee kan.

Wat gaat er wijzigen?

Autodesk voert deze wijzigingen door omdat het veel voordeel biedt voor u als klant en u hiermee beter toekomstbestendig bent. Bent u een bestaande gebruiker, dan gaan er echter wel een aantal zaken veranderen. We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

Subscription

Alle licenties gaan op termijn naar een (standalone) Subscription. Als u nu een standalone Subscription (abonnement) heeft, dan verandert er voor u in principe niets. De huidige gebruikers zijn al op naam geregistreerd en u hoeft niets te doen om gebruik te kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden in het Autodesk Account. In het artikel ‘Autodesk vervangt serienummers voor Named User’ vindt u meer informatie over de installatie en registratie van uw software.

Standalone Maintenance Plan

Heeft u nu een Standalone Maintance Plan dan verandert er voor u op 6 mei 2021 wel iets: dan stopt namelijk de mogelijkheid om een Maintenance Contract te verlengen. U kunt uw software vanaf dat moment niet meer upgraden naar de nieuwste versie, kunt geen gebruik meer maken van de nieuwste technologieën en gaan de laatste beveiligings-updates aan u voorbij. Ook komen alle overige voordelen van een actief contract te vervallen. Denk hierbij aan het recht om de software thuis te gebruiken of gebruik te maken van eerdere versies (Previous Versions).

Prijsverhoging

Bovendien worden op 7 augustus 2020 de prijzen van een Maintenance Contract met 20% verhoogd! Wij raden u dan ook aan om uw contract voor deze datum te verlengen. Het is mogelijk om uw huidige contract 90 dagen voor de einddatum te verlengen.

Éénmalige Trade-In aanbieding

U krijg van Autodesk éénmalig te mogelijkheid om uw huidige Maintenance Plan-licenties in te ruilen voor Subscription-licenties. U betaalt in dat geval hetzelfde bedrag als wat u nu voor uw Maintenance-licentie betaalt. U heeft tot 2028 een prijsvoordeel. In de opvolgende jaren worden de prijzen met maximaal 5% per jaar verhoogd.

Netwerk Maintenance Plan

Omdat Autodesk overgaat naar een Named User-registratie komt de mogelijkheid om gebruik te maken van netwerklicenties te vervallen. Alle huidige netwerklicenties dienen dus omgezet te worden naar Standalone Subscription-licenties.

Het omzetten van netwerklicentie naar Standalone-licenties wordt in twee stappen uitgevoerd:

7 mei tot 6 augustus 2020 – Trade-in van Network Maintenance Plan naar Multi-User Subscription (abonnement).

Als uw contract tussen 7 mei en 6 augustus 2020 verloopt, worden alle huidige netwerklicenties omgezet naar Multi-User Subscriptions. U kunt uw abonnement met maximaal 1 jaar verlengen. Op het moment dat uw contract weer vernieuwd wordt krijgt u van Autodesk een aanbod om uw Multi-User abonnementen in te ruilen voor Standalone Subscriptions.

7 augustus 2020 tot 6 mei 2021 – Trade-in van Multi-User Subscription naar Standalone Subscription.

U krijgt van Autodesk éénmalig de mogelijkheid om uw Multi-User licenties in te ruilen voor Standalone licenties. Maakt u gebruik van de Trade-In optie dan krijgt u voor elke Multi-User licentie, 2 Standalone licenties terug. U betaalt dan hetzelfde bedrag wat u nu voor uw Maintenance licentie betaalt. U heeft tot 2028 een prijsvoordeel. De prijzen worden maximaal met 5% per jaar verhoogd. U kunt van dit aanbod gebruik maken tot 6 mei 2021. Na 6 augustus 2021 kunt u geen Netwerk- of Multi-User licenties meer verlengen.

Prijsverhoging

Op 7 augustus worden de prijzen voor Maintenance met 20% verhoogd. Wij raden u dan ook aan om uw contract voor deze datum te verlengen. Het is mogelijk om uw huidige contract 90 dagen voor de einddatum verlengen.

Previous versions

Als u gebruik maakt van de Trade-In aanbieding vanuit een Network Maintenance Plan of vanuit een Multi-User abonnement, dan mag u na de Trade-In naar Single-User abonnement geen versies meer gebruiken die niet op de lijst met eligible previous versions staan. Voor de meeste producten betekent dit dat u als klant enkel de huidige en de 3 voorgaande versies nog mag gebruiken.

Multi-User Subscription

Omdat Autodesk overgaat naar een Named User registratie, komt de mogelijkheid om gebruik te maken van Multi-User Subscriptions te vervallen. Alle huidige Multi-User licenties dienen dus omgezet te worden naar Standalone Subscriptions.

Tot 7 augustus 2020

Verloopt uw Multi-User contract voor 7 augustus 2020 dan verandert er voor u nog niets. Uw huidige Multi-User licenties kunnen nog met 1 jaar verlengd worden. Als uw contract in 2021 weer verlengd kan worden, kunt u alsnog gebruik maken van het Trade-In aanbod.

7 augustus 2020 tot 7 augustus 2021

Trade-in van Multi-User Subscriptions naar Standalone Subscriptions.

U krijgt van Autodesk éénmalig de mogelijkheid om uw Multi-User Subscriptions in te ruilen voor Standalone Subscriptions. Als u gebruik maakt van de Trade-In optie dan krijgt u voor elke Multi-User licentie, 2 Standalone Subscriptions terug én u betaalt tot 2028 een vaste prijs voor deze licenties. U heeft tot 2028 een prijsvoordeel. De prijzen worden maximaal met 5% per jaar verhoogd. U kunt van dit aanbod gebruik maken tot 6 mei 2021. Na 6 augustus 2021 kunt u geen Netwerk- of Multi-User licenties meer verlengen.

Previous versions

Als u gebruik maakt van de Trade-In aanbieding vanuit een Network Maintenance Plan of vanuit een Multi-User abonnement, dan mag u na de Trade-In naar Single-User abonnement geen versies meer gebruiken die niet op de lijst met eligible previous versions staan. Voor de meeste producten betekent dit dat u als klant enkel de huidige en de 3 voorgaande versies nog mag gebruiken.

Introductie Standard Plan en Premium Plan

Vanaf 7 augustus 2020 is het mogelijk om uw standaard abonnement uit te breiden naar een Premium plan. U hebt dan recht op extra diensten en tools. We zetten de belangrijkste kenmerken van een Standard en een Premium Plan even voor u op een rijtje:

Standard plan

  • Basisrapportage gebruiksgegevens
  • Two-factor authentication
  • 24 x 5 support

Premium plan

  • Mogelijk vanaf 50 licenties
  • Alle voordelen van het Standard Plan
  • Gedetailleerde rapportage gebruiksgegevens
  • Single Sign-On (SSO)
  • 24 x 7 support
  • Centraal aankopen licenties

Meer informatie Standard en Premium Plans.

Gerelateerde berichten